Euroopan parlamentti tuomitsi Venäjän terroristiseksi, hakkerit iskivät heti perään

Euroopan parlamentti haluaisi myös kieltää ja sulkea Venäjän propagandaa levittävät tahot Euroopassa. Parlamentin verkkosivuja vastaan tehtiin palvelunesto­hyökkäys pian päätöslauselma­päätöksen jälkeen.

Euroopan parlamentti katsoo, että Venäjä on terrorismia tukeva ja sen keinoja käyttävä valtio. Täysistunnossa tiistaina tämän puolesta äänesti 494 parlamentaarikkoa, vastaan 58 ja tyhjää 44.

23.11. 15:27 | Päivitetty 23.11. 18:04

Euroopan parlamentti on sitä mieltä, että Venäjä on terrorismia tukeva ja sen keinoja käyttävä valtio. Täysistunnossa tämän puolesta äänesti 494 parlamentaarikkoa, vastaan 58 ja tyhjää 44.

Suomalaisista parlamentaarikoista identiteetti ja demokratia -ryhmän Laura Huhtasaari, vihreiden Ville Niinistö ja EPP:n Petri Sarvamaa eivät olleet paikalla. Muut suomalaiset äänestivät päätöslauselman puolesta.

Päätöslauselman hyväksymisen jälkeen parlamentin internetsivustoissa havaittiin laajoja häiriöitä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyse oli kyberhyökkäyksestä.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoi, että iskun takana oli Kremliä tukeva venäläistaho.

Palvelunestohyökkäyksestä raportoi myös tietoturvayhtiö Better Cyber.

Myös heidän mukaansa asialla oli venäläinen hakkeriryhmä.

Parlamentin tekemän päätöslauselman mukaan Venäjän hallinto on kohdistanut valtionterroria ukrainalaisia siviilejä kohtaan ja se pitäisi eristää yhä voimakkaammin.

Parlamentti pyytää myös lisäämään palkkasotilaistaan tunnetun Wagner-ryhmän EU:n pakotelistalle. Niin ikään parlamentti haluaisi, että Venäjän propagandaa Euroopassa tukevat tahot pitäisi kieltää ja sulkea.

Vastaavan kaltaisista päätöslauselmista äänestetään parlamentissa usein. Parlamentti ottaa usein EU-jäsenvaltioita tiukemman ja värikkäämmän linjan. Se onnistuu, koska Euroopan parlamentti ei neuvottele EU:n ulkopolitiikasta eikä sen päätöslauselmilla ole suoraa poliittista merkitystä. Ne ovat enemmänkin parlamentaarikoiden painavia toiveita.

Päätöslauselmalla, jossa Venäjä todetaan terrorismia tukevaksi valtioksi, halutaan Euroopan unionille oikeusperusta, jonka nojalla maita voitaisiin jatkossa julistaa terrorismin tukijaksi. Päätöslauselman myötä parlamentti myös pyytää EU:ta eristämään Venäjän tehokkaammin kansainvälisesti – esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat