Yle: Hallitus­puolueet päässeet sopuun yrittäjien eläke­laista

Eläkemaksujen korotukselle on tarkoitus määritellä yläraja, jonka yli maksuja ei voida lähivuosina korottaa.

Kansanedustaja Markus Lohen mukaan yrittäjien eläkelakia koskeva mietintö on valmistumassa.

24.11. 15:46

Hallituksen esityksestä yrittäjien eläkelain muuttamiseksi on päästy sopuun hallituspuolueiden kesken, kertoo Yle.

Esitystä käsittelevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoo Ylelle, että mietintö valmistuu todennäköisesti ensi viikon tiistaina.

Hallituksen on tarkoitus puuttua yrittäjien keinotekoisesti alhaisiin eläkemaksuihin. Yrittäjien maksamien eläkemaksujen määrä ei perustu todellisiin tuloihin vaan eläkelaitoksen määrittämään laskennalliseen työtuloon.

Eläkelaitokset ovat kuitenkin antaneet yrittäjille paljon vapautta oman laskennallisen työtulonsa ja sitä kautta eläkemaksutasonsa määrittämiseen.

Alivakuuttamisen vuoksi monien yrittäjien sosiaaliturva jää alhaiseksi.

Lue lisää: Yrittäjä­eläkkeiden kiistelty uudistus jumiutui hallitus­puolueiden eri­mielisyyteen

Alun perin lakiesityksessä täsmennettiin laskennallisen työtulon määrittämistä siten, että se perustettaisiin lähtökohtaisesti toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaan, mikä on herättänyt yrittäjien joukossa arvostelua.

Esitykseen on haluttu muutoksia, jotka hillitsisivät eläkemaksujen nousua. Syyskuussa eduskunnalle luovutettiin hallituksen esityksen hylkäämistä vaativa adressi, jossa oli 67 000 allekirjoitusta.

Lohen mukaan työtulo on tarkoitus nyt määritellä kokonaisarvion perusteella. Eläkemaksujen korotuksille määritellään kohtuullinen taso, jonka yli maksuja ei voida lähivuosina nostaa. Kyse olisi alle sadan euron noususta kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat