Puolustus­voimien entinen komentaja Jarmo Lind­berg tavoittelee edus­kuntavaali­ehdokkuutta

Lindberg pyrkii eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingin kokoomuksen listalta.

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg vuonna 2019.

25.11. 9:06 | Päivitetty 25.11. 17:12

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg pyrkii eduskuntavaali­ehdokkaaksi kokoomuksen listalta. Puolue kertoo asiasta perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Lindberg tavoittelee ehdokkuutta Helsingissä. Päätöksen ehdokkuudesta tekee Helsingin kokoomuksen piirikokous ensi viikon maanantaina pidettävässä piirikokouksessaan.

Lindberg on entinen hävittäjälentäjä, joka toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 2014–2019 ennen kuin nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen aloitti tehtävässä.

Lindberg on tänä vuonna ollut julkisuudessa aktiivisesti kommentoimassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Eduskuntavaalit pidetään keväällä 2023.

Oulussa syntynyt mutta lapsuutensa ja nuoruutensa lähinnä Kuusankoskella viettäneen Lindbergin tausta on Ilmavoimissa, ja hän on toiminut muun muassa Ilmavoimien komentajana. Puolustusvoimien komentajuuden päättymisen jälkeen Lindbergin konsulttitoiminnasta syntyi kohu.

Lindberg perusti tammikuussa 2020 oman yhtiönsä vielä aikana, jolloin hänellä oli puolustusministeriön kanssa sovittu karenssisopimus päällä. Lindberg ei ilmoittanut ministeriölle yrityksen perustamisesta, eikä ministeriö sittemmin myöskään perinyt häneltä sopimussakkoa sopimusrikkomuksesta.

Lindbergin konsulttiyritys konsultoi yhdysvaltalaista asevalmistajaa Lockheed Martinia aikana, kun Suomi päätti F-18 Hornet -hävittäjien seuraajista. Myöhemmin Lockheed Martin irtisanoi Lindbergin kanssa tekemänsä sopimuksen.

Oikeuskansleri arvioi syksyllä 2020, että puolustusministeriö ei ylittänyt harkintavaltaansa, kun se ei perinyt Lindbergiltä sopimussakkoa rikkeen vuoksi. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti piti kuitenkin Lindbergin menettelyä moitittavana.

Joulukuussa 2021 Suomi ilmoitti valinneensa Lockheed Martinin valmistamat F-35-hävittäjät Hornetien korvaajiksi.

Oikaisu 25.11. kello 11.14: Puolustusvoimien nykyisen komentajan nimi on Timo Kivinen, ei Lauri Kivinen.

Tarkennus 25.11. kello 17.12: Tarkennettu artikkeliin, että Lindberg on syntynyt Oulussa mutta viettänyt lapsuutensa lähinnä Kuusankoskella. Aiemmin jutussa luki vain, että Lindberg on kotoisin Oulusta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat