Paljonko suomalaisen pitäisi ansaita vähintään? Marinin mielestä 3 000 euroa, Ohisalon mukaan 1 500 euroa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kokoaikaisista palkansaajista 38 prosenttia tienasi viime vuonna bruttona alle 3 000 euroa kuukaudessa.

25.11. 11:08

Suurten puolueiden puheenjohtajien käsitykset poikkesivat huomattavasti toisistaan, kun heiltä kysyttiin SAK:n tentissä, paljonko suomalaisen pitäisi ansaita kokoaikatyöstä.

Sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin vastaus oli 3 000 euroa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vastasi 2 000 euroa ja sanoi senkin olevan vähän.

Vihreiden puheenjohtaja, ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo sanoi 1 500 euroa.

Marin sanoi haluavansa nähdä hyväpalkkaisia, hyvien työehtojen työpaikkoja Suomessa.

”Pohdin pienimmän palkkauksen ja keskipalkkauksen välistä, kun meillä on korkea inflaatiotaso ja kustannukset nousevat, asuminen on kallista ja palkalla pitää tulla toimeen. Niin sanoisin, että tämä [3 000 euroa kuukaudessa] menee enemmän sinne alakanttiin kuin yläkanttiin”, Marin sanoi.

Suomessa kokoaikaisista palkansaajista 38 prosenttia tienasi viime vuonna bruttona alle 3 000 euroa kuukaudessa, kertoo yliaktuaari Matti Lahdenmäki Tilastokeskuksesta. Luvut ovat kokonaisansioita, eli niissä on mukana esimerkiksi ylityölisät.

Pääministeri Marinin mielestä siis reilusti yli puolen miljoonan suomalaisen palkkaa pitäisi nostaa.

Marinin vastaus on lähellä kokoaikaisen palkansaajan kokonaisansioiden mediaania. Tilastokeskuksen mukaan se oli viime vuonna bruttona 3  314 euroa kuukaudessa. Mediaani kertoo suuruusjärjestykseen lajitellun jakauman keskimmäisen arvon.

Matalapalkkaisimman kymmenyksen ansiot olivat Tilastokeskuksen mukaan alle 2 302 euroa.

Alimman summan ilmoittanut Ohisalo sanoi, että 1 500 euroa yhdessä esimerkiksi 600 euron perustulon kanssa nostaisi summan yli 2 000 euroon. Ohisalon mukaan on tilanteita, joissa työntekijä voi tehdä esimerkiksi vain kaksi tai kolme työvuoroa viikossa ja tätäkin täytyy tukea.

Marin haastoi Ohisaloa. Hän sanoi, ettei ymmärrä, miksi vihreät haluaa siirtää yhteiskunnan maksettavaksi työnantajalle kuuluvaa palkanmaksua.

”Tässä ei ole mitään järkeä”, sanoi myös keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Kokoomusta SAK:n tentissä edustanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että Suomessa jo nyt myös työehtosopimuksen mukaisten palkkojen töitä täydennetään sosiaaliturvalla. Myös Mykkäsen mielestä sosiaaliturvaa pitäisi viedä yleistuen suuntaan.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n tenttiin osallistui myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Tentin aiheena olivat erityisesti työelämäkysymykset.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi huhtikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat