Marinin mukaan palkan tulisi olla vähintään 3 000 euroa: tarkoittaisi korotusta valtavalle joukolle

Palkka nousisi yli puolella miljoonalla suomalaisella. Työnantajapuoli ei pidä Marinin näkemystä realistisena. ”Vaalipuhetta”, katsoo EK.

25.11. 12:23 | Päivitetty 25.11. 12:53

Täyttä työviikkoa tekevän suomalaisen tulisi saada palkkaa bruttona vähintään 3 000 euroa kuukaudessa, katsoo pääministeri Sanna Marin (sd).

Marin kertoi näkemyksensä työntekijäjärjestö SAK:n järjestämässä puoluejohtajien tentissä perjantaina.

Puoluejohtajilta kysyttiin, mikä on ”pienin mahdollinen, reilu palkka”, jota 40-tuntista työviikkoa tekevälle suomalaiselle tulisi tällä hetkellä maksaa.

”Pohdin pienimmän palkkauksen ja keskipalkkauksen välistä, kun meillä on korkea inflaatiotaso ja kustannukset nousevat, asuminen on kallista ja palkalla pitää tulla toimeen. Niin sanoisin, että tämä [3 000 euroa kuukaudessa] menee enemmän sinne alakanttiin kuin yläkanttiin”, Marin sanoi.

Hän korosti ennen vastaustaan, että kysymykseen on vaikea vastata, koska ala ja koulutustaso vaikuttavat palkkaukseen niin paljon. Myöhemmässä vastauksessaan Marin tarkensi, ettei hän esitä 3 000 euron minimipalkkaa vaan kuvasi mielestään reilua palkkatasoa.

Pääministerin näkemyksen toteuttaminen tarkoittaisi palkankorotusta erittäin suurelle joukolle suomalaisia.

Kokoaikaisista palkansaajista 38 prosenttia tienasi viime vuonna bruttona alle 3 000 euroa kuukaudessa, kertoo yliaktuaari Matti Lahdenmäki Tilastokeskuksesta. Luvut ovat kokonaisansioita, eli niissä on mukana esimerkiksi ylityölisät.

Pääministeri Marinin mielestä siis reilusti yli puolen miljoonan suomalaisen palkkaa pitäisi nostaa.

Työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ei pidä mahdollisena, että kaikille kokoaikaista työtä tekeville maksettaisiin vähintään 3 000 euroa kuukaudessa. Kaikilla työnantajilla ei järjestön mukaan yksinkertaisesti ole varaa siihen.

”Taisi olla Marinilta vaalipuhetta sille yleisölle, joka oli SAK:n valtuusto. Tilastot kertovat, ettei tuo ole nyt realistista. Mutta totta kai pitää parempiin palkkoihin pyrkiä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi HS:lle.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi huhtikuussa.

Muut puoluejohtajat olivat SAK:n tentissä Marinia varovaisempia näkemyksissään.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä kokoaikaisesta työstä tulisi maksaa vähintään 2 000 euroa kuukaudessa. Hän lisäsi senkin olevan vähän.

Vihreiden Maria Ohisalo taas vastasi, että pienin reilu palkka on 1 500 euroa kuukaudessa. Pientä palkkaa pitäisi vihreiden mielestä täydentää esimerkiksi 600 euron perustulolla.

Ohisalo sanoi HS:lle jälkikäteen, että hän puhui tentissä epähuomiossa osa-aikatyöstä. Kokoaikaisesta työstä 1 500 euroa kuukaudessa ei Ohisalon mielestä riitä.

”Mutta jos haluaa tehdä osa-aikatyötä, niin siihenkin täytyy olla mahdollisuudet ja perustulo olisi hyvä tapa tukea sitä.”

Marin haastoi Ohisaloa. Hän sanoi, ettei ymmärrä, miksi vihreät haluaa siirtää yhteiskunnan maksettavaksi työnantajalle kuuluvaa palkanmaksua.

”Tässä ei ole mitään järkeä”, sanoi myös keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoi, että palkalla pitäisi tulla toimeen ilman sosiaaliturvaa.

Kokoomusta SAK:n tentissä edustanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomautti, että nykyisinkin työehtosopimusten mukaisia palkkoja täydennetään sosiaaliturvalla.

Tilastokeskuksen mukaan kokoaikaisen palkansaajan kokonaisansioiden mediaani oli viime vuonna bruttona 3  314 euroa kuukaudessa. Mediaani kertoo suuruusjärjestykseen lajitellun jakauman keskimmäisen arvon.

Matalapalkkaisimmassa kymmenyksessä ansiot olivat Tilastokeskuksen mukaan alle 2 302 euroa kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat