Turkki: Nato-prosessista keskustellaan Suomen ja Ruotsin kanssa tiistaina

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista keskustellaan tiistaina Bukarestissa yhdessä Turkin kanssa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu Fèsissä Marokossa 22. marraskuuta.

28.11.2022 14:52 | Päivitetty 28.11.2022 16:20

Turkin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys­prosessista keskustellaan maiden ulkoministerien kesken huomenna tiistaina Bukarestissa.

Ulkoministerit pitävät tiistaina kolmenkeskisen tapaamisen, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu televisiokanava NTV:n mukaan.

Romanian Bukarestissa järjestetään sotilasliitto Naton ulkoministeri­kokous tiistaina ja keskiviikkona.

”Prosessi etenee myönteisesti, mutta yhä on otettava joitakin askelia. Suomeen liittyvät ongelmat eivät ole niinkään suuria. Meillä on enemmän ongelmia Ruotsin suhteen”, Cavusoglu sanoi NTV:n mukaan.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnit puuttuvat vielä Unkarilta ja Turkilta.

Cavusoglu vaikutti vihjaavan, että Turkki voisi olla valmis ratifioimaan Suomen jäsenyyden, mutta ei Ruotsin. Hän totesi NTV:n mukaan, että vaikka Ruotsilla on Turkin mukaan enemmän tehtävää kuin Suomella, Suomi, Ruotsi ja Nato ovat halunneet maita kohdeltavan yhdenvertaisesti.

Cavusoglusta Suomi ja Ruotsi ovat täyttäneen vain osan ”velvoitteistaan” Turkille.

”Ne eivät ole vielä ryhtyneet konkreettisiin toimiin, eivätkä ne olleet vastanneet konkreettisesti odotuksiin palautusten ja lakimuutosten suhteen. Parlamenttimme ja kansalaisemme on vakuutettava. Presidenttimme [Recep Tayyip Erdoğan) välitti nämä asiat Ruotsin pääministerille [Ulf Kristersson]”, hän sanoi.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat ulkoministerikokoukseen ensi kertaa tarkkailijajäsenten asemassa. Kokouksessa käsitellään muun muassa Venäjän sotaa Ukrainassa, Venäjän lähialueita sekä Kiinaa.

Valtioneuvosto on aiemmin kertonut, että Suomea kokouksessa edustavan ulko­ministeri Pekka Haaviston (vihr) ohjelmaan sisältyy myös kahdenvälisiä tapaamisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat