Tutkija ihmettelee Marinin kuvien tyyliä

Marin sanoi sunnuntaina, että hänen omakuvissaan on yleensä mukana jokin viesti. Tutkija Essi Pöyry kyseenalaistaa väitteen.

Pääministeri Sanna Marinin julkaisuja Instagram-tilillään. Jotkut kommentoijat arvostelevat kuvien muokkaamista filttereillä eli suodattimilla.

29.11.2022 18:32

Poliitikot julkaisevat sosiaalisessa mediassa omakuviaan, koska se on tapa saada huomiota. Näin sanoo yliopistotutkija Essi Pöyry Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Poliitikkojen omakuvat ja käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa nousivat jälleen keskusteluun, kun Sdp:n nuorisojärjestö esitti, että kuvien muokkaaminen pitäisi merkitä kuviin. Syynä ovat sosiaalisen median nuorille aiheuttamat ulkonäköpaineet.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi asiaa sunnuntaina. Hän sanoi pääministerin haastattelutunnilla, että muokkaa kuviaan vain sellaisilla filttereillä eli suodattimilla, jotka eivät muokkaa kasvonpiirteitä eli esimerkiksi kavenna nenää.

Lue lisää: Marin kiisti käyttävänsä somessa kasvojen piirteitä muokkaavia filttereitä

Pöyry ihmettelee Marinin some-käyttäytymistä. Hän tutkii muun muassa poliitikkojen toimintaa sosiaalisessa mediassa.

”Yksittäinen kuvahan ei tuhoa maailmaa. Mutta on mielestäni ihan kysymisen arvoista, että minkä takia Sanna Marin käyttää toistuvasti filtteriä, joka silottaa ihoa ja laittaa silmänalusta vaaleammaksi”, Pöyry sanoo.

”Hänhän on erittäin kaunis ihminen. Miksi hän valitsee käyttää filttereitä?”

Lue lisää: Testasimme Sanna Marinin Boho-filtteriä

Omakuvien julkaisemista Pöyry ei arvostele, vaan pitää sitä normaalina poliitikon toimintana.

”Aika monet poliitikot sanovat, että he julkaisevat omakuvia, koska se on keino, jolla saa huomiota.”

Pöyryn mukaan Marinin kuvat erottuvat muista poliitikoista paitsi muokkausten myös joidenkin kuvien tyylin vuoksi. Hän ottaa esimerkiksi kuvan, jossa Marin kertoi olevansa matkalla Brysselissä.

”Hän näyttää siinä julkkikselta. Monia hätkähdyttää jo se kuvan asettelu ja kuinka lähellä hän on kameraa. Se filtteri on vain yksi tekijä.”

Marin on myöntänyt, että sosiaalinen media aiheuttaa erityisesti nuorille ulkonäköpaineita, mutta hänen mukaansa niin tekee yhteiskunta laajemminkin. Pöyryn mukaan yksittäistä ihmistä ei voikaan syyttää ilmiöstä, mutta toisaalta siitä ovat vastuussa kaikki.

”Sanna Marin ei ole yksin tästä vastuussa, mutta kun se kasautuu, silloin tästä tulee oikea ilmiö.”

Kuvien muokkaamisesta tulee haitallista, kun ihmiset näkevät muokattuja kuvia sosiaalisessa mediassa paljon päivittäin. Pöyryn mukaan tutkimuksissa on havaittu, että osaan sosiaalisen median runsas käyttö vaikuttaa kielteisesti erityisesti teini-iässä.

Poliitikot kuitenkin tarvitsevat suosiota, jotta he voivat saada vaaleissa ääniä ja edistää poliittisia tavoitteitaan. Onko poliitikoilla varaa rikkoa ulkonäkönormeja ja taistella niitä vastaan?

”Kyllähän politiikan markkinoinnissa, kuten muussakin mainonnassa, voi asettaa tiettyjä periaatteita, joiden mukaan haluaa toimia. Jos se tarkoittaa, että ei kelpaa sen näköisenä kuin on, onhan se vähän erikoista”, Pöyry sanoo.

Marin sanoi sunnuntaina, että hänen omakuvissaan on yleensä mukana jokin viesti. Pöyry kyseenalaistaa tämän. Viesti on usein varsin kevyt, kuten ulkomaanmatkasta kertominen.

”Hän julkaisee aika paljon kuvia, joissa ei välttämättä ole mitään poliittista sisältöä.”

Pöyry toivoisi, että poliitikot kertoisivat enemmän siitä, miksi he ovat valinneet julkaista tietynlaisia kuvia tai millainen tausta kuvan tilanteella on. Hän nostaa esiin, että Instagramia voi käyttää ”kiillotettujen omakuvien” julkaisemisen lisäksi myös poliittiseen keskusteluun ja vuorovaikuttamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat