Kokoomukselta järeä lista: ansio­sidonnaisen kesto puolitetaan, asumis- ja yritystukia karsitaan

Oppositiopuolue esittää ensi vuodelle yhteensä kahden miljardin euron leikkauksia. Vastaavasti kokoomus keventäisi ansiotuloverotusta miljardilla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

29.11.2022 12:57

Kokoomus tasapainottaisi julkista taloutta leikkaamalla ennen kaikkea sosiaaliturvasta ja yritystuista. Se keventäisi ansiotuloverotusta reippaasti, mutta kiristäisi esimerkiksi tupakkatuotteiden ja alkoholin verotusta.

Lisämenoja kokoomus ohjaisi muun muassa koulutukseen.

Suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset julkaisivat tiistaina vaihtoehtobudjettinsa. Kristillisdemokraatit julkaisi omansa viime viikolla.

Vaihtoehtobudjetit ovat opposition vaihtoehto hallituksen valmistelemalle ensi vuoden budjetille.

Lue lisää: Kristillis­demokraatit esittää ansio­sidonnaisen työttömyys­turvan porrastamista

Lue lisää: Perussuomalaisilta poikkeuksellinen vaihtoehto­budjetti: ei yhtäkään menolisäystä

Kokoomus laskee, että sen päätöksillä valtion velanotto vähenisi ensi vuonna yli miljardi euroa verrattuna hallituksen budjettiin.

Puolueen vaihtoehtoon kohdistuu tänä vuonna mielenkiintoa, koska se johtaa mielipidemittauksia. Jos kokoomus voittaa ensi kevään eduskuntavaalit, se pääsee todennäköisesti toteuttamaan nyt esittämiään päätöksiä pääministeripuolueena.

Hallitus on toistuvasti vaatinut kokoomukselta leikkauslistaa, koska oppositiopuolue on arvostellut hallituksen talouspolitiikkaa vastuuttomaksi ja leväperäiseksi.

Nyt kokoomus esittää menoleikkauksia lähes kahden miljardin euron edestä. Esitystä on poikkeuksellisen järeä ja yksityiskohtainen oppositiopuolueen esittämäksi vaihtoehdoksi.

Muun muassa tätä kokoomus ehdottaa:

Puolue lyhentäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskeston 200 päivään. Nykyisin ansiosidonnaista maksetaan pääsääntöisesti enintään 400 päivältä.

Kokoomus lisäksi porrastaisi ansiosidonnaisen tasoa niin, että se alkaisi nykyistä suurempana mutta pienenisi työttömyyden pitkittyessä. Puolue myös muun muassa tiukentaisi työssäoloehtoa ansiosidonnaisen saamiseksi.

Kokoomuksen mukaan leikkaukset pienentäisivät ansiosidonnaisen työttömyysturvan menoja yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa. Toisaalta puolue ulottaisi oikeuden ansioturvaan myös työttömyyskassojen ulkopuolisille työntekijöille, joka lisäisi menoja 200 miljoonaa euroa.

Kokoomus esittää asumistukeen uudistusta, joka leikkaisi menoja vuositasolla 350 miljoonaa euroa. Pienempiä leikkauksia puolue esittää myös työttömän perusturvaan ja toimeentulotukeen.

Sosiaaliturvan leikkauksilla puolue tavoittelee paitsi suoria menosäästöjä myös työllisyyden kohentamista. Työnteon kannustinten parantaminen saisi kymmeniätuhansia suomalaisia hakeutumaan töihin, puolue katsoo.

Yritystukia kokoomus leikkaisi ensi vuonna yli 340 miljoonalla eurolla.

Isoimmat yksittäiset leikkaukset kohdistuisivat kivihiiltä korvaavien investointien energiatukeen ja viihdemerenkulun miehistötukeen. Näitä tehottomana pitämiään tukia kokoomus höyläisi yhteensä lähes 140 miljoonaa euroa.

Leikkauslistalla keskeinen kohde on myös virastojen ja hallinnon toimintamenojen leikkaaminen 300 miljoonalla eurolla. Leikkaukselta säästyisivät poliisi, Rajavartiolaitos, maanpuolustus, oikeuslaitos ja Säteilyturvakeskus.

Yleisradiolta kokoomus leikkaisi lähes 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi leikkauslistalla on lukuisia pienempiä kohteita, kuten kosteikkoviljelyn tuki.

Kokoomus keventäisi ansiotuloverotusta miljardilla eurolla. Puolueen ”työmiljardiksi” nimeämä kevennys kohdistuisi kaikkiin tuloluokkiin ja myös eläkeläisille.

Lisäksi kokoomus nostaisi kotitalousvähennystä ja alentaisi ravintoloissa tapahtuvan anniskelun arvonlisäveroa.

Vastaavasti esityksessä kiristettäisiin tupakka- ja alkoholiverotusta yhteensä 600 miljoonalla eurolla. Lisäksi kokoomus loisi uuden terveysperusteisen veron, jonka tuotoksi se laskee 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Puolue haluaisi myös poistaa työnantajien ja palkansaajien työmarkkinajärjestöjen sijoitustuottojen verovapauden ja jäsenmaksujen vähennysoikeuden. Näillä muutoksilla verotulot kasvaisivat 270 miljoonaa euroa, kokoomus laskee.

Lisämenoja kokoomus ohjaisi esimerkiksi koulutukseen, tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukemiseen sekä poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan.

Yhteensä oppositiopuolue laskee, että sen esityksen vähentäisivät valtion menoja ensi vuonna runsaat 1,3 miljardia euroa ja tuloja runsaat 0,2 miljardia euroa.

Näin ensi vuoden velanotto vähenisi hallituksen esittämästä runsaasta 8 miljardista eurosta noin 7 miljardiin euroon.

Kokoomuksen mielestä taloutta tulisi sopeuttaa ensi vaalikaudella myös myöhempinä vuosina vastaavalla tavalla noin miljardi euroa vuodessa.

Oikaisu 30.11. kello 17.40: Kokoomus leikkaisi Yleltä lähes 130 miljoonaa euroa vuositasolla, ei 140:tä miljoonaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat