Vihreät vaatii hallitus­puolueiden johtoa koolle käsittelemään hallituksen tilannetta

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoi, että hallituksessa on otettava aikalisä hallituspuolue keskustan liittouduttua opposition kanssa luonnonsuojelulain käsittelyssä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puhui toimittajille eduskunnassa tiistaina ylimääräisen kokouksen jälkeen.

29.11.2022 12:21 | Päivitetty 29.11.2022 17:26

Vihreät vaatii hallituspuolueiden johtoa koolle käsittelemään hallituksen tilannetta sen jälkeen, kun keskustan edustajat liittoutuivat tiistaina ympäristövaliokunnassa opposition kanssa. Asiasta kertoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne tiistaina ryhmän ylimääräisen kokouksen jälkeen.

Keskustan kansanedustajat vaativat ympäristövaliokunnassa yhdessä opposition kanssa muutoksia esitykseen luonnonsuojelulaiksi, vaikka keskustan eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä olivat aiemmin hyväksyneet sen. Poikkeuksellinen toiminta aiheutti laajaa tyrmistystä hallituskumppaneissa ja herätti kysymyksiä hallituksen toimintakyvystä.

Vireillä oleva luonnonsuojelulain kokonaisuudistus on ollut ympäristöministeriön merkittävimpiä hankkeita tällä hallituskaudella. Uudistuksella on tavoiteltu luonnon monimuotoisuuden laajempaa turvaamista.

Lue lisää: ”Luottamus keskustaan romahti” – Järjestöt tyrmistyivät luonnon­suojelulain vesittämisestä

Harjanteen mukaan tiistain tapahtumien jälkeen hallituksessa on otettava aikalisä.

”Tämä on sen mittakaavan asia, että hallituspuolueiden johdon on se käsiteltävä”, hän sanoi.

Harjanteelta kysyttiin Ylen lähetyksessä myös, mahtuvatko vihreät ja keskusta vielä samaan hallitukseen.

”Se riippuu siitä, millaiseksi kokonaiskuva muodostuu”, hän sanoi.

”Voidaanko luoda sellainen tilannekuva, jossa tämä viiden puolueen hallitus pystyy toimimaan ja sopimaan asioista ja pitämään myös sovitusta kiinni.”

Lue lisää: Hallitus­kumppanit raivostuivat keskustan toiminnasta: ”Mahdoton käsittää”, ”murentaa koko maan vakautta”

Lue lisää: Keskusta asettui opposition puolelle, osa hallitus­puolueista määrättiin poistumaan ­valiokunnan kokouksesta

Hallituksen mahdollisuuksia setviä tilannetta vaikeuttaa se, että pääministeri Sanna Marin (sd) on parhaillaan pitkällä työmatkalla kirjaimellisesti maapallon toisella puolella, eli Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Hänen on määrä palata vasta lauantaina.

Harjanne piti tyrmistyttävänä, että keskusta ajoittaa hallitusrivistä lipeämisensä juuri tähän ajankohtaan, kun Marinin matka ollut hyvissä ajoin tiedossa.

Pääministerinä viime kädessä Marinin tehtävä on pitää huolta hallituksen toimintakyvystä.

Aiemmin tiistaina pääministeripuolue Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman sanoi, että hallituksessa on nyt yksi puolue, jonka toimintakyky herättää jatkuvasti huolta.

”Keskustan kannattaisi nyt käydä sisäinen keskustelu siitä, mikä heidän toimintakykynsä hallituspuolueena on. Itse uskon, että tässä ajassa suomalaiset arvostavat vakaata ja ennakoitavaa asioiden hoitoa”, Lindtman sanoi toimittajille eduskunnassa.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kirjoitti Twitterissä, että kyse on enemmästä kuin yhdestä laista.

”Tämä on yhtä lakia isompi kysymys. Kykeneekö keskusta vastuunkantoon?” hän kirjoitti.

Aiemmin Harjanne sanoi tiedotteessa katsovansa, että keskusta on käytännössä yksipuolisesti irtautunut hallitusyhteistyöstä.

”Toivon todella syvästi, että keskusta palaa takaisin hallitusyhteistyön pariin ja äänestää salissa hallituksessa yksimielisesti hyväksytyn luonnonsuojelulain puolesta”, hän totesi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kirjoitti Twitterissä, että keskusta ei tunnu tietävän, haluaako se olla hallitus- vai oppositiopuolue.

”Vaikka paljoa en odottanut, onnistui keskusta jälleen yllättämään toimiessaan räikeästi yhteisten pelisääntöjen vastaisesti. Luonnonsuojelulain vesittäminen on paitsi hallitusrintaman pettämistä myös Suomen luonnon pettämistä”, hän kirjoitti.

”Kriisiaikana on erityisen tärkeää, että maalla on toimintakykyinen hallitus. Toimintakyky tarkoittaa keskinäistä luottamusta ja yhteisesti sovitussa pysymistä. Keskustan sooloilu murentaakin koko maan vakautta näinä vaikeina aikoina. Minun on mahdoton käsittää tätä valintaa.”

Vihreät muistuttaa, että Suomen lajeista joka yhdeksäs ja luontotyypeistä lähes puolet ovat uhanalaisia.

”Uusi luonnonsuojelulaki on hallituksen keskeisin uudistus luonnonsuojelun saralla. Luonnonsuojelulain muuttaminen loppusuoralla yhdessä opposition kanssa on käsittämätön ratkaisu. Tällainen toiminta romuttaa myös politiikan uskottavuutta ja luotettavuutta – ennen kaikkea keskustan itsensä osalta”, Harjanne toteaa.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk) ei halunnut arvioida, millaiset vaikutukset keskustan irtiotolla on hallituksen toimintakykyyn.

”Sitä saavat sitten muut spekuloida. Minä vaan teen täällä töitäni.”

Keskusta on tehnyt syksyn aikana muitakin irtiottoja hallitusyhteistyöstä, mikä on aiheuttanut epäilyjä hallituksen toimintakyvystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat