Turkis­tarhaus­kieltoa vaativa kansalais­aloite etenee Euroopan komission käsittelyyn

Turkistarhauksen kieltämisen lisäksi aloite vaatii turkistarhoilta peräisin olevien turkisten myynnin kieltämistä EU:n alueella. Suomi on kerännyt asukas­lukuun suhteutettuna toiseksi eniten allekirjoituksia.

Sinikettu on yleisin kettu suomalaisilla turkistiloilla.

7.12.2022 8:25 | Päivitetty 7.12.2022 8:53

Turkistarhauksen kieltämistä EU:ssa vaativa Fur Free Europe -kansalaisaloite on ylittänyt miljoonan allekirjoituksen rajan. Tämä tarkoittaa, että aloite tulee etenemään Euroopan komission käsittelyyn, kertoivat suomalaisjärjestöt tiedotteessa.

Turkistarhauksen kieltämisen lisäksi aloite vaatii turkistarhoilta peräisin olevien turkisten myynnin kieltämistä EU:n alueella.

Suomalaisjärjestöjen mukaan Suomi on kerännyt asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten allekirjoituksia Liettuan jälkeen.

Suomessa turkistarhausta ei ole kielletty. Suomen kaikkien aikojen ensimmäisessä kansalaisaloitteessa vuonna 2013 vaadittiin turkistarhauskieltoa, mutta aloite hylättiin eduskunnassa.

Kansalaisaloitteen takana on eurooppalaisia eläinsuojelujärjestöjä. Suomessa aloitteen puolesta ovat kampanjoineet muun muassa Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu sekä Oikeutta eläimille.

Suomi on yksi Euroopan suurimmista turkistuottajamaista. Kuvassa suomalaisen Saga Fursin huutokaupasta viime vuonna.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat