Keskusta on syyllinen hallituksen vaikeuksiin, arvioi 38 prosenttia suomalaisista

Suurin osa suomalaisista toivoo hallituksen jatkavan työtään luottamuspulasta huolimatta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnassa keskiviikkona.

7.12.2022 20:01

38 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että hallituksen vaikeudet ovat ensisijaisesti hallituspuolue keskustan syytä. Asia selviää tuoreesta HS:n mielipidemittauksesta.

Hallituksen loppusyksy on ollut riitaisa. Puolueet ovat riidelleet julkisesti esimerkiksi luonnon ennallistamisesta, saamelaiskäräjälaista, arvonnousuverosta ja viimeisimpänä luonnonsuojelulaista.

Suomalaisilta kysyttiin, minkä hallituspuolueen syytä vaikeudet ensisijaisesti heidän mielestään ovat. Lähes kaksi viidesosaa, 38 prosenttia, vastasi keskustan.

Toiseksi suosituin vastausvaihtoehto oli ”kaikkien yhdessä”, jonka valitsi 20 prosenttia vastaajista. Kahden prosentin mielestä syypää ei ole yksikään puolue.

Vihreiden syytä vaikeudet ovat 12 prosentin mielestä ja Sdp:n syytä 11 prosentin mielestä. Juuri kukaan ei ajatellut ensisijaisen syypään olevan vasemmistoliitto tai Rkp.

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien ylivoimaisen enemmistön mielestä syy on keskustan. Keskustan kannattajat taas ajattelivat useimmiten syyllisen olevan kaikki yhdessä, vihreiden tai Sdp:n.

Viime aikoina julkisuudessa on aika ajoin keskusteltu siitä, onko hallitus kaatumassa.

Keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, että hallitus pysyy pystyssä huolimatta siitä, että keskusta lipesi luonnonsuojelulain käsittelyssä opposition kelkkaan. Marin kuitenkin sanoi, että ”tämä oli viimeinen kerta”.

Lue lisää: Hallitus pysyy pystyssä, mutta toista keskustan irtiottoa ei enää voi tulla: ”Tämä oli viimeinen kerta”, sanoi Marin

Hallituksen sisäinen luottamus on ollut koetuksella. Esimerkiksi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) moitti keskiviikkona keskustaa siitä, että luottamuksen rikkominen on erittäin vakavaa.

Suurin osa suomalaisista, 61 prosenttia, toivoo hallituksen jatkavan työtään luottamuspulasta huolimatta. Hallituksen kaatumista toivoo 24 prosenttia eli noin neljäsosa kansasta. 15 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Kuuden suurimman puolueen kannattajista ainoastaan perussuomalaisten kannattajien enemmistö, 64 prosenttia, toivoo hallituksen kaatumista. Toisen oppositiopuolueen kokoomuksenkin kannattajista suurin osa, 56 prosenttia, toivoo hallituksen pysyvän pystyssä.

Hallituskautta on jäljellä enää muutama kuukausi. Eduskuntavaalit käydään huhtikuun alussa. Enemmistö suomalaisista luottaa hallituksen kykyyn hoitaa Suomen asioita hallituskauden loppuun asti.

Luottavaisia on 55 prosenttia kansalaisista. Hallituksen kykyyn ei luota 32 prosenttia suomalaisista. 13 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Suomalaisilta kysyttiin lisäksi, onko hallituksen sisäinen luottamuspula vaikuttanut heidän käsityksiinsä politiikasta. Vastaajien oman arvion mukaan suurimmalla osalla vaikutusta ei ole ollut. Kolmasosan mielestä hallituksen toiminta on heikentänyt heidän käsitystään politiikasta.

Lue lisää: Oppositiojohtaja Riikka Purra: Enää ei kannata toivoa hallituksen kaatumista

Fakta

Näin tutkimus tehtiin:

  • Tutkimusaineisto on koottu Kantar Publicin käyttämässä Kanava-internetpaneelissa 2.–7. joulukuuta 2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 029. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla enimmillään noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Tutkimuksen on toteuttanut Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar Public.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat