Neljälle syyte korruptio­tutkinnassa – AFP: Syyte ainakin varapuhemies Kailille

Syyttäjänvirasto ei nimennyt syytteen saaneita ihmisiä. Kotietsinnät jatkuivat lauantaina, ja nyt kohteena oli belgialaisen mepin koti.

EU-parlamentin varapuhemies Eva Kaili puhui tapaamisessa Brysselissä 7. joulukuuta.

11.12.2022 15:26 | Päivitetty 11.12.2022 16:07

Neljä ihmistä on saanut syytteen ja he pysyvät pidätettyinä Euroopan parlamentin korruptioepäilyyn liittyvässä tutkinnassa, kertoo Belgian syyttäjänvirasto.

Syyttäjänvirasto ei nimennyt syytteen saaneita ihmisiä. Oikeuslähde kuitenkin kertoi uutistoimisto AFP:lle, että heidän joukossaan on parlamentin kreikkalainen varapuhemies Eva Kaili.

Tapauksessa epäillään tietyn Persianlahden maan yrittäneen vaikuttaa lahjuksilla Euroopan parlamentin jäseniin. Maan epäillään olevan Qatar, mutta Belgian syyttäjänvirasto ei ole tätä vahvistanut.

Syyttäjänviraston mukaan myös toisen parlamentin jäsenen kotiin on tehty kotietsintä myöhään lauantai-iltana.

Belgialainen sanomalehti Le Soir kertoo, että kyseessä on belgialaismeppi Marc Tarabella sosialistien ja demokraattien S & D -ryhmästä.

Parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan tiedottaja kertoo, että Metsola palasi lauantaina kotimaastaan Maltalta Brysseliin ollakseen paikalla parlamentin jäsenen kotietsinnässä. Belgian perustuslain mukaan puhemiehen on oltava läsnä, jos kotietsintä kohdistuu Belgiasta valittuun meppiin.

Le Soirin mukaan kotietsinnässä takavarikoitiin Tarabellan tietokone. Tarabellaa ei ole lehden tietojen mukaan pidätetty.

Tarabella on varapuheenjohtaja parlamentin valtuuskunnassa, joka vastaa suhteista Arabian niemimaahan.

Tarabella oli Le Soirin mukaan alun perin hyvin kriittinen sen suhteen, että Qatar sai järjestettäväkseen jalkapallon MM-kisat. Lehden mukaan hänen puheensa ovat viime aikoina kääntyneet myönteisempään suuntaan, ja Tarabella on muun muassa kehunut Qatarin edistyneen työntekijöiden kohtelussa.

AFP kertoo, että aiemmissa kotietsinnöissä on löytynyt syyttäjien mukaan yhteensä 600 000 euroa käteistä rahaa. Poliisi takavarikoi myös tietokoneita ja matkapuhelimia.

Belgian poliisi pidätti perjantaina Kailin ja useita muita ihmisiä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat