Niinistö Ylellä: Vierailu Turkkiin ei edistäisi Suomen Nato-jäsenyyttä

Rauhan näkymä Ukrainassa on Niinistön mukaan hyvin etäinen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Yle Radio 1:n kyselytunnilla Helsingissä 11. joulukuuta.

11.12.2022 17:25

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kannalta ei olisi nyt hyödyksi, jos hän lähtisi vierailulle Turkkiin tai kutsuisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin Suomeen.

Niinistö kommentoi asiaa sunnuntaina Yleisradion Tasavallan presidentin kyselytunnilla. HS seurasi kyselytuntia hetki hetkeltä.

Lue lisää: Ei yhteyttä Putiniin ”juuri nyt” – Sauli Niinistö vastasi Ylellä kansalaisten kysymyksiin

Niinistö sanoi puhuneensa tämän vuoden aikana jo kolmesti Erdoğanin kanssa. Unkarin pääministeriltä Viktor Orbánilta Niinistö sanoi saaneensa ratifiointiin liittyen vain viestin, että Unkari ei aio olla viimeinen. Turkissa tilanteeseen vaikuttavat myös sisäpoliittiset paineet ja lähestyvät vaalit.

”Ratkaisu on Erdoğanin päässä, puhuipa hallinto siellä tuota tai tätä. En ainakaan nyt näe merkkejä, että Turkki olisi kovin paljon etenemässä”, Niinistö sanoi.

Turkin, Suomen ja Ruotsin välinen yhteisymmärrysasiakirja on sekin noussut vaaliaseeksi Turkissa, Niinistö huomautti.

”Madridin kokouksen jälkeen Turkin oppositio osoitti varsin paljon kritiikkiä, että Erdoğan oli löysäillyt Suomen ja Ruotsin kanssa. Se kertoo aika paljon sisäpoliittisesta vaalitunnelmasta.”

Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa Niinistö totesi, että Venäjän tulisi kattaa aiheuttamansa vahingot.

”Näyttää siltä, että Venäjä ei sodi nyt sotilaita vaan siviiliyhteisöä vastaan, infrastruktuuria tuhoamalla. Tässä liikutaan traditionaalisen sotarikoksen tiimoilla, kun sota laajennetaan koskemaan siviilejä.”

Sotatilanne tuntuu Niinistön mukaan nyt jähmettyneen, kun Venäjä pyrkii kaivautumaan asemiinsa ja pitämään alueet, jotka sillä on nyt hallussaan.

”On aivan selvää, että Ukraina ei voi luovuttaa alueitaan missään rauhassa, joten koko rauhan näkymä on hyvin, hyvin etäinen”, Niinistö sanoi.

Hän arvioi, että Venäjä voi ehkä selittää huononkin menestyksen voittona omilleen, mikä voi avata mahdollisuuksia käydä jonkinlaisia rauhanneuvotteluja.

”Katsotaan, että tilanne ensin selkiintyisi. Voipi hyvin olla, että ei minun virka-aikanani tai toimessa ollessani.”

Kotimaan asioista Niinistö kommentoi nuoriso- ja jengi­rikollisuudesta noussutta keskustelua ja sanoi olevansa myös huolissaan kehityksestä.

”Se on hyvin hyvin valitettava ja vaarallinen ilmiö. Näköjään me kyllä kuljemme vähän Ruotsin perässä”, hän sanoi.

Niinistön mielestä Suomen pitäisi seurata naapurimaiden esimerkkiä ja tiukentaa linjaansa.

”Meillä poiketaan kyllä pohjoismaisesta käytännöstä. Erityisesti Tanska ja sitten Ruotsi, Norjakin, on asettanut välttämättömäksi katsomiaan uusia säännöksiä. Jos me täällä ikään kuin jatkamme sitä vanhaa polkua, niin se ei minusta hyvää lupaa.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat