Sdp esittää sähkölle alle 20 sentin hintakattoa – Keskusta arvosteli toimintatapaa ”sekavaksi ja rumaksi”

Sdp:n esitys sähköisti eduskunnan budjettikeskustelun. Valtiovarainministeri Saarikon mukaan hintakatto olisi niin kallis, että siitä pitää keskustella yli hallitus- ja oppositiorajojen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) puhui eduskunnassa keskiviikkona.

14.12.2022 9:34 | Päivitetty 14.12.2022 16:27

Pääministeripuolue Sdp esittää sähkölle määräaikaista hintakattoa. Asiasta kertoi Sdp:n kansanedustaja Riitta Mäkinen eduskunnan budjettikeskustelun ryhmäpuheenvuorossa.

”Sdp:n eduskuntaryhmä katsoo, että tässä tilanteessa tarvitsemme määräaikaisen sähkön hintakaton kotitalouksien sähkölle. Hintakatto voisi rajata hinnan esimerkiksi alle 20 senttiin per kilowattitunti. Hintakatto tarvitaan talven ajaksi, jotta tilanne saadaan vakautettua”, Mäkinen sanoi.

Sdp esittää, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistäisi heti valmistelun ja toisi ehdotuksen väliaikaisesta hintakatosta mahdollisemman nopeasti hallituksen päätettäväksi.

Sdp:n kansanedustaja Riitta Mäkinen.

Mallia voisi pääministeripuolueen mukaan hakea esimerkiksi Norjasta tai Virosta, joissa on käytössä kuluttajahintoja rajoittava järjestely.

Hintakatto voisi tuoda julkiselle taloudelle kustannuksia. Sdp:n mielestä kustannukset voidaan tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla niin sanotulla windfall-verolla, jonka odotetaan tuottavan 0,5–1,3 miljardia euroa.

Sdp:n avaus sähköisti eduskuntakeskustelun.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi Sdp:n esitystä vastauspuheenvuorossaan. Hän sanoi pitävänsä sitä ”hyvin ymmärrettävänä” kotitalouksien tilanteen vuoksi.

”Mutta joudun toteamaan, että tämän esityksen mittakaava on miljardimittakaava. Windfall-vero vaikuttaa valtion budjettiin vasta 2024. Esityksellä olisi niin massiivinen vaikutus alijäämäämme, että esitän, että pääministeri kutsuu aiheesta koolle keskustelun hallitus- ja oppositiorajojen yli”, Saarikko sanoi.

”Tarvitsemme yksityiskohtia siitä, mitä tämä Sdp:n esitys pitää sisällään.”

Myöhemmin keskiviikkona Marin sanoi, että hallitus on kutsunut ensi maanantaiksi koolle parlamentaarisen eli kaikkien puolueiden kokouksen aiheesta.

Lue lisää: Marin sähkön hintakatosta: Budjettitekniikka ei saa tulla ongelmaksi, ihmiset tarvitsevat tukea nyt

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi eduskuntakeskustelussa, että akuutteja toimia sähkön hinnan nousun vuoksi valmistellaan ja työ- ja elinkeinoministeriössä.

”Eihän kellään ole vielä mitään tietoa, mitä Sdp:n esitys maksaa. Hiha-arvio voi olla miljardi, mutta se ei sisällä vielä koko energiapakettia. Tiedostamme erittäin hyvin tämän kriittisen tilanteen, mutta tarvitsemme sellaisia malleja, joita voi laittaa nopeasti toimeen.”

Myöhemmin maanantaina Lintilä sanoi HS:lle, että työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee esitystä maanantain parlamentaariseen kokoukseen. Hänen mukaansa valmisteilla olevan esityksen hintalappu on ”miljardiluokassa, yli miljardi euroa”.

Lue lisää: Lintilä HS:lle: Esitys sähkö­laskujen pienentämiseksi valmistuu maanantaiksi, hinta­lappu yli miljardin

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen olevan valmis etsimään ratkaisuja sähkön hinnan aiheuttamiin ongelmiin. Hän kuitenkin moitti Sdp:n toimintaa ”käsittämättömäksi”.

”Demarit tuo tänne tällaisen esityksen, kaikki häipyvät, valtiovarainministeri jätetään yksin tänne vastaamaan. Missä tämän maan hallitus on? Tässä maassa on energiakriisi, tätä maata ei johdeta.”

Orpon mukaan kokoomus on valmis auttamaan ”tässäkin asiassa”.

”Mutta arvoisat sosiaalidemokraatit, te olette vallassa tässä maassa. Toimikaa sen mukaisesti.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Myös keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni ihmetteli Sdp:n toimintatapaa. Pääministeri on todennut, että yhtäkään välistävetoa ei voi hallituksessa tehdä tai hallitus kaatuu.

”Ilmeisesti tämä sitten ei ole sellainen välistäveto”, Kulmuni sanoi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen esitti, että Saarikko kutsuisi itse eduskuntapuolueiden kokouksen koolle. Hän perusteli asiaa kiireellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on loppuviikon Brysselissä EU:n huippukokouksessa.

Myös keskustan Jouni Ovaska sanoi, että puolueet on saatava välittömästi koolle vaikka sitten valtiovarainministeri Saarikon johdolla. Hänkin arvosteli Sdp:n tapaa tuoda esitys eduskunnan budjettikeskusteluun.

”Tämä on sekavaa ja rumaa. Tämä on täyttä sirkusta. Kansalaiset, jotka miettivät kotona laskujaan, eivät halua nähdä tällaista keskustelua.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Hintakattoa sähkölle ovat aiemmin väläyttäneet muiden puolueiden poliitikot.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso esitti keskiviikkona kuluttajahinnan rajaamista enintään 15 senttiin kilowattitunnilla.

Keskiviikon keskustelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että puolue on puhunut sähkön hintakatosta ensimmäisen kerran kesällä.

”Silloin meille sanottiin, että markkinoita ei voi mennä sörkkimään.”

Tiistaina hintakattoa esitti myös Kuluttajaliitto.

Sdp:n hallituskumppaneista Rkp suhtautui esitykseen hintakatosta varauksellisesti. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoi hintakaton voivan johtaa siihen, että kapasiteettia poistuu käytöstä.

”Siksi toivon, että tämä selvitetään nyt rauhallisesti.”

Myöskään vihreät ei ainakaan suoraan kuitannut Sdp:n esitystä. Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela totesi vihreiden esittäneen energiarahaa, joka kohdistuisi nimenomaan tuen tarpeessa oleville pieni- ja keskituloisille.

Myös vasemmistoliitto haluaisi mallin, jossa tuki painottuisi pienituloisille.

”Emme halua lisätä tukien valumista varakkaimmille kuluttajille”, sanoi kansanedustaja Pia Lohikoski.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat