VM ennustaa: Suomen talous painuu taantumaan alkuvuonna

Valtiovarainministeriö arvioi, että hintojen nousu eli inflaatio hidastuu ensi vuonna mutta on kuitenkin neljä prosenttia.

Valtiovarainministeriön taloudellisesta katsauksesta kertoo ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander. Kuva vuodelta 2019.

20.12.2022 11:15 | Päivitetty 20.12.2022 12:54

ValtiovarainministeriöN (VM) tuoreimman ennusteen mukaan Suomen talous on painumassa taantumaan vuodenvaihteen jälkeen.

VM ennustaa, että elintasoa mittaava bruttokansantuote pienentyy ensi vuonna 0,2 prosenttia. Ennusteen mukaan se kuitenkin kasvaisi 1,2 ja 1,4 prosenttia vuosina 2024 ja 2025.

”Ensi vuoden aikana kuitenkin odotamme, että inflaatio selkeästi hidastuu ja kulutus toipuu vuonna 2024”, sanoi finanssineuvos Janne Huovari valtiovarainministeriöstä tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi talous ei ole kuitenkaan toipumassa samalle uralle kuin ajateltiin vielä ennen sodan alkua, sanoi Huovari.

Inflaation eli kuluttajahintojen nousun VM ennustaa supistuvan tämän vuoden seitsemästä prosentista ensi vuonna neljään prosenttiin.

”Raaka-aineiden hintapiikki on jo ohitettu ja koronapandemian aiheuttamat maailmankaupan pullonkaulat helpottaneet”, ministeriö perustelee.

Vuosina 2024 ja 2025 kuluttajahinnat nousevat ennusteen mukaan kahden prosentin vuosivauhtia.

Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen laskee tänä vuonna vajaalla prosenttiyksiköllä 71,7 prosenttiin. Se johtuu finanssineuvos Jenni Pääkkösen mukaan vahvasta talouskasvusta ja työllisyyden kohenemisen tuomista verotuloista.

Ensi vuodesta eteenpäin julkinen velkasuhde kääntyy VM:n ennusteessa jälleen kasvuun ja kohoaa vuonna 2024 noin 75 prosenttiin. Ennusteen taustalla on muun muassa väestön ikääntymisestä johtuva menojen ja tulojen pysyvä epätasapaino.

VM:n ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander sanoikin tiedotustilaisuudessa, ettei hänen mielestään suurin huoli ole Suomen vajoaminen taantumaan joksikin aikaa. Sen sijaan Spolander pelkää Suomen voivan ajautua pitkäksi aikaa näivettymisen tielle.

”Hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa, mutta tekijöiden määrä ei. Osaajista on kova pula hyvinvointipalveluissa ja laajasti talouden muillakin sektoreilla. Lisäksi talouden voimavarat liikkuvat pysähtyneemmiltä aloilta kasvaville aloille heikommin kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ja tuottavuus kasvaa näitä verrokkejamme hitaammin”, VM kuvaa Suomen ongelmia katsauksessaan.

Viime katsauksessaan syyskuussa VM arvioi, ettei Suomen ajautumista taantumaan voida sulkea pois. Se kuitenkin luonnehti ennustettaan tuolloin maltilliseksi. Ministeriö julkaisee kokonaistaloudellisen ennusteensa neljä kertaa vuodessa.

Suomen Pankki julkaisi oman ennusteensa viime viikolla. Sen mukaan Suomen talous vajoaa ensi vuonna lievään taantumaan energiakriisin ja elinkustannusten nopean kallistumisen takia.

Lue lisää: Suomen Pankki ennustaa talouden vajoavan taantumaan – pahimmillaan talous supistuu ensi vuonna 3,6 prosenttia

Suomen Pankin mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu 0,5 prosenttia ensi vuonna, mutta kasvaa 1,1 prosenttia vuonna 2024 ja 1,5 prosenttia vuonna 2025.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat