Uusi puolustus­ministeri Savola on ähtäriläinen maatalous­yrittäjä, ja yksi syvällä kyntävän panda­projektin puuha­miehistä

Puolustusministerin sijaiseksi nouseva Mikko Savola (kesk) on jo pitkään perehtynyt eduskunnassa puolustuspolitiikkaan. Hän kiistää lyhyen puolustusministeriyden olevan osa eduskuntavaalikampanjaa.

Kansanedustaja Mikko Savola (oik.) ottaa puolustusministerin pestin Antti Kaikkoselta (vas.) tämän isyysvapaan ajaksi. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko oli ensin esittänyt lisäsalkkua ministeri Mika Lintilälle.

15.12.2022 17:03 | Päivitetty 16.12.2022 17:52

Puolustusministerin sijaiseksi nouseva keskustan kansanedustaja Mikko Savola, 41, on kerännyt puolustuspolitiikasta kokemusta jo kolmen eduskuntakauden aikana. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) jää isyysvapaalle noin kahdeksi kuukaudeksi 6. tammikuuta alkaen.

Puolustusvaliokunnan jäsenyyden ohella Savola on toiminut muun muassa Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnassa ja Reserviläisliiton puheenjohtajana. Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma on laadittu Savolan johdolla.

Vaasan vaalipiiristä eduskuntaan valittu Savola on koulutukseltaan tradenomi ja ammatiltaan maatalousyrittäjä. Poliittisiksi esikuvikseen hän on ilmoittanut presidentti Urho Kekkosen sekä tämän uskollisen tukijan, Ähtärin lähellä Lehtimäellä asuneen keskustavaikuttajan Eino Uusitalon.

Kotikaupungissaan Ähtärissä Savola oli viime vuoden kuntavaalien ääniharava. Hän on istunut valtuustossa jo vuodesta 2001 alkaen. Tuohon ajanjaksoon sisältyy myös kunnianhimoa tursunnut projekti, jonka piti nostaa pieni eteläpohjalainen kaupunki maailmankartalle.

Tammikuun 17. päivänä vuonna 2018 Savola vieraili Kiinan Dujiangyanissa. Tuolloin kaksi pandaa saatettiin matkaan kohti Ähtärin eläinpuistoa. Ähtärille pandat olivat elinvoimaprojekti, suurvalta Kiinalle osa sen ulkopolitiikkaa, ”pandadiplomatiaa”.

”Kerrankin oli kuulijakuntaa. Arvioiden mukaan noin 360 miljoonaa ihmistä seurasi tilaisuutta suorana”, Savola kommentoi seremonioita Twitterissä.

Reissun jälkeen Savola totesi Suomenmaa-lehdessä pandojen olevan Kiinassa kansallisylpeys, joita ”annetaan vain ylimmille ystäville”.

Savola toimi tuolloin kaupungin omistaman Ähtärin Eläinpuisto Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Ähtärissä häntä kuvataan yhdeksi pandahankkeen keskeisistä edistäjistä.

Kun Savola valittiin eläinpuistoyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2017, hän harmitteli Facebookissa pandahankintaan liittyvää ”valitettavaa valitusrumbaa”. Samalla hän lupasi, että Ähtäri on pian tunnettu myös maan rajojen ulkopuolella ”pohjoismaiden johtavana kansainvälisenä eläintarhana”.

Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola oli paikan päällä Kiinassa, kun pandoja saatettiin matkaan kohti Suomea.

Nyt, lähes viisi vuotta myöhemmin, pandaprojekti on ajanut 50-vuotiaan eläinpuiston konkurssin partaalle. Tällä viikolla HS uutisoi varainkeräyksestä, jonka avulla yritetään hankkia rahaa pandojen pitämiseksi Suomessa.

Yhden kaupunkilaisen valitus puolestaan johti aikoinaan siihen, että kaupungin antamat yli 17 miljoonan euron takaukset todettiin oikeudessa laittomiksi. Taloudellinen riski oli ollut liian suuri.

Ähtäristä odotetaan lähiaikoina ratkaisuja muun muassa siitä, jäävätkö pandat eläinpuistoon.

Mikko Savola, miltä hanke näin jälkikäteen tarkastellen näyttää? Tilanne eläinpuistossa on haastava.

”Totta kai, mutta onhan se paljon tuonut hyvää ja mahdollisuuksia Ähtärille. Ja näkyvyyttä. Se ei ole pelkästään se matkailuväki siellä, vaan myös muut yritykset ovat siitä hyötyneet.”

Miten kuvailisit omaa rooliasi hankkeessa?

”No, olen päättäjä muiden joukossa siinä. Olen siinä projektissa ollut mukana niin kuin muutkin kuntapäättäjät.”

Millaisia suhteita sinulle on tullut Kiinaan?

”Eipä niitä voi kummoisiksi sanoa. Jos viittaat eläinpuistoon, virkakunta on niitä hoitanut enkä ole enää vuosiin ole ollut mukana.”

Savolan mukaan hän on käynyt Kiinassa kaksi kertaa. Ennen pandareissua hän osallistui helmikuussa 2017 presidenttiehdokas Matti Vanhasen johtaman valtuuskunnan vierailuun, jonka aikana tavattiin muun muassa Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean edustusta.

Mikko Savola uusi eduskuntapaikkansa vuonna 2019 noin 5 700 äänellä, yhtenä Vaasan vaalipiirin neljästä keskustalaisesta kansanedustajasta.

Savolan nousuun puolustusministeriksi liittyi yllätyskäänne. Vielä tiistaina keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko kertoi esittävänsä ministerin sijaisuutta toiseksi salkuksi elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Savola ilmoittautui yllättäen julkisesti kisaan ja eduskuntaryhmä valitsi tänään Savolan tehtävään yksimielisellä päätöksellä.

”Tein tämän avoimin kortein. Keskustelin sekä Saarikon että puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kanssa ennen ulostuloa. Koin, että vallitsevissa olosuhteissa minun kokemuksellani puolustuspolitiikasta on kerätty on annettavaa tuohon tehtävään. Tietysti kannustusta tuli eri puolilta”, Savola sanoo.

Tekikö Saarikko tässä huonon harkinnan, kun ajatteli Lintilälle tuplasalkkua?

”En kyseenalaista hänen harkintaansa. Toin omat näkemykset ja oman näkökulman tähän, ja niillä argumenteilla päätin tehtävää tavoitella.”

Lue lisää: Saarikko koki täyden nöyryytyksen esittäessään Lintilää puolustus­ministeriksi – mistä outo kuvio johtui?

Lue lisää: Saarikko: Puolueväen ”mieliala” vaikutti perääntymiseen aikeesta nostaa Lintilä puolustus­ministeriksi

Mitä ehdit lyhyessä pestissä saada aikaiseksi?

”Nyt perehdytään. Mulla on tietysti hyvä yleissubstanssi puolustuspolitiikasta, kun olen niin pitkään ollut mukana. Totta kai ministerin tehtävä on vaativa ja vaatii perehtymistä. Sitten kun tehtävä alkaa, palataan näihin substanssikysymyksiin.”

Savola ei halua myöskään kommentoida Nato-jäsenyyteen liittyviä asioita.

”Helmikuulla on Nato-puolustusministerikokous, sen verran tiedän. Muuten on vaikea ottaa kantaa tässä vaiheessa.”

Uskotko, että ratifioinnit Unkarista ja Turkista tulevat?

”En oikeastaan siihenkään kommentoi mitään. Sitten kun olen perehtynyt ministeriön kautta, sitten otan kantaa. Tietenkin toivon sitä [ratifiointeja].”

Keskustan salkkukuvio on herättänyt kysymyksiä siitä, miten hyvin puolue on puheenjohtajansa näpeissä.

HS:n politiikan toimittaja Marko Junkkari avasi tapauksen taustoja tänään kommentissaan, jossa huomautettiin, että Savolan kanssa samasta vaalipiiristä tulee jo kaksi muuta ministeriä, Saarikon luotetuiksi kuvatut Antti Kurvinen ja Mika Lintilä.

Salkkuoperaatiosta syntyy vaikutelma, että Saarikko pyrki auttamaan Kurvisen ja Lintilän vaalimenestystä sivuuttamalla Savolan ministerivalinnassa. Vaalit käydään keskustan gallup-kannatuksen rypiessä historiallisen alhaalla. Monen kansanedustajan kohtalona näyttää tällä hetkellä olevan eduskunnasta tippuminen.

Mikko Savola, onko tämä ministeriys jo osa eduskuntavaalikampanjaa?

”Tämän 55 päivää mitä tulee, hoidetaan tehtävää isänmaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Maaliskuussa sitten kampanjoidaan.”

Ei siitä haittakaan varmaan ole?

”Tuskin.”

Oikaisu 16.12. kello 8.50: Eino Uusitalon kotipaikka oli Lehtimäki, ei Ähtäri. Oikaisu kello 9.34: Kuntavaalit järjestettiin vuonna 2021, ei vuonna 2022.

Oikaisu 16.12. kello 17.52: Mika Lintilä on elinkeinoministeri, ei työ- ja elinkeinoministeri, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat