Hallitus päätti sähkö­tuista: oma­vastuu 100 euroa ja tuki­katto 700 euroa kuukausittain

Valtion kassaan tuki tekee hallituksen arvion mukaan noin 400 miljoonan euron loven.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) taustatilaisuudessa sähköpulasta ja sähköpulaviestinnästä Helsingissä 21. marraskuuta.

21.12.2022 21:08 | Päivitetty 22.12.2022 10:39

Hallitus päätti keskiviikkona uusista sähkötuen muodoista ja niiden yksityiskohdista.

Hallituksen päätösehdotuksen mukaan tukea maksetaan sähkölaskuista neljältä kuukaudelta ja laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta. Omavastuu on 100 euroa kuukaudessa, ja tukikatto 700 euroa kuussa. Tuki maksetaan könttäsummana.

Kertakorvauksen on määrä näkyä automaattisesti sähkölaskuissa vuoden alkupuolella riippuen laskun maksuvälistä.

Hallituksen keskiviikkoisessa päätöksessä jäi avoimeksi, minkä osuuden sähkölaskusta valtio enimmillään kuittaa. Alustavissa laskelmissa, joissa neuvotteluihin lähdettiin, valtion tuen osuus vaihteli 50–80 prosentin välillä.

Valtion kassaan tuki tekee hallituksen arvion mukaan noin 400 miljoonan euron loven.

Hallitus kertoi uusista sähkötuista viime viikolla, ja tukien ehdoista neuvoteltiin hallituksen piirissä pitkään sekä tiistaina ja keskiviikkona.

Kertakorvauksen ja sähkölaskujen maksuaikojen pidennyksen lisäksi valmistelussa kolmantena tukitoimena sähkön hintakatto, joka arvioiden mukaan voisi tulla käyttöön keväällä.

Hallitus valmistelee kiireellisesti myös maksuaikajoustoja koskevan lainsäädännön kuluttajien lisäksi myös yrityksille. Myös maataloudelle on tulossa erillinen tuki helpottamaan sähkökustannuksissa.

Nopeasti valmisteltua sähkötukea on kritisoitu siitä, että se kohdentuu heikosti. Hallituksen tiedotteen mukaan myöhemmin ”arvioidaan, miten tuki voidaan eri tilanteissa kohdentaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla”.

Sähköministerien neuvonpitoon osallistui ministeri kaikista hallituspuolueista. Keskustaa edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä ja sosiaalidemokraatteja työministeri Tuula Haatainen. Muut ryhmän jäsenet olivat sisäministeri Krista Mikkonen (vihr), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) sekä viidentenä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r).

Oikaisu 22.12. klo 10.38: Sähkötukien yksityiskohdat ovat osa hallituksen päätösehdotusta eivätkä hallituksen esitystä, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti todettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat