Keskustan kannatus ennätyksellisen alhaalla

Perussuomalaiset ottaa Sdp:tä kiinni. Keskustan kannatus vajosi HS:n gallupissa ensi kertaa alle kymmeneen prosenttiin.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (keskellä), maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (oik.) keskustelevat eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. joulukuuta.

22.12.2022 2:00 | Päivitetty 22.12.2022 7:05

Kokoomus lähtee eduskuntavaalivuoteen Suomen suosituimpana puolueena, kertoo Helsingin Sanomien tuore puoluekannatusmittaus.

Kokoomusta äänestäisi nyt 23,5 prosenttia suomalaisista. Kannatus väheni hieman edelliskuusta.

Toiseksi suosituimpana jatkaa pääministeripuolue Sdp 19,1 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaiset on kolmannella sijalla jo melko lähellä Sdp:tä.

Perussuomalaisten kannatus jatkoi kasvuaan ja on nyt 17,9 prosenttia. Vielä heinäkuussa puolueen kannatus oli alle 15 prosenttia.

Sdp:n etumatka perussuomalaisiin on supistunut kesän neljästä prosenttiyksiköstä runsaaseen prosenttiyksikköön.

”Perussuomalaisten lähtökohdat vaaleihin ovat nyt paremmat kuin neljä vuotta sitten. Puolueen kannatus on nyt kaksinkertainen verrattuna vastaavaan ajankohtaan ennen edellisiä eduskuntavaaleja”, sanoo mittauksen toteuttaneen Kantar Publicin tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Perussuomalaisten ohella myös vihreät kasvatti kannatustaan tuoreessa mittauksessa noin puoli prosenttiyksikköä. Puolue saisi nyt 9,8 prosenttia äänistä.

Keskusta pysyi niukasti vihreiden edellä. Puolueen kannatus väheni 0,2 prosenttiyksikköä ja on nyt 9,9 prosenttia.

”Olemme toteuttaneet vuodesta 1991 lähtien 231 mittausta. Nyt keskustan kannatus on ensimmäistä kertaa alle kymmenen prosenttia”, Nurmela kertoo.

Ylen joulukuussa julkaisemassa mittauksessa keskustan kannatus oli vielä alhaisempi, tasan yhdeksän prosenttia.

Vasemmistoliiton, Rkp:n, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kannatuslukemat olivat tuoreessa mittauksessa suurin piirtein samat kuin edelliskuussa.

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on edellisten kuukausien tapaan noin 51 prosenttia.

Varmimpia omasta puoluekannastaan ovat perussuomalaisten kannattajat. Heistä yli 40 prosenttia oli erittäin varmoja kannastaan.

Toisaalta perussuomalaisten kannattajista jopa kolmasosa on sellaisia henkilöitä, jotka kertomansa mukaan eivät äänestäneet kesäkuun 2021 kuntavaaleissa tai eivät halua kertoa, mitä tekivät.

Perussuomalaiset näyttää siis saaneen taakseen niin sanottuja nukkuvia äänestäjiä, Kantarin Nurmela arvioi. Sama ilmiö koskee pienemmässä määrin myös vihreitä ja Sdp:tä, jonka kannatusta voi tukea pääministeri Sanna Marinin (sd) henkilökohtainen suosio.

Ei-vakiintuneisiin kannattajiin liittyy Nurmelan mukaan aina riski siitä, käyvätkö he lopulta äänestämässä vaaleissa.

”Perussuomalaisten näkökulmasta kunta- ja aluevaaleissa kävi niin, että tämä porukka ei lopulta lähtenyt riittävän hyvin liikkeelle. Eduskuntavaaleissa taas perussuomalaiset on onnistunut tekemään ’jytkyn’ kolmesti”, Nurmela sanoo.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto kerättiin 14.11.–16.12.2022. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2  512 henkilöä.

  • Otos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

  • Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 28 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat