Marinin hallitus sai tähänastisista huonoimman arvo­sanansa – Silti lähes puolet suomalaisista kiittelee hallitusta

Tuoreen HS-gallupin mukaan suomalaisten mielestä oppositiopolitiikassa on onnistunut parhaiten kokoomus. Tasavallan presidentti saa jälleen kansalaisilta erinomaiset arvosanat.

Hallitus saa hyvän arvosanan edelleen lähes puolelta suomalaisista. Kuvassa hallituksen viisikko Anna-Maja Henriksson (r), Li Andersson (vas), Sanna Marin (sd), Maria Ohisalo (vihr) ja Annika Saarikko (kesk) kuvattuna syyskuussa 2020.

27.12.2022 2:00 | Päivitetty 27.12.2022 6:16

Lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että nykyinen hallitus on onnistunut tehtävissään vähintään melko hyvin, kertoo Helsingin Sanomien tuore mielipidemittaus.

Kuusi prosenttia kansalaisista ajattelee hallituksen onnistuneen erittäin hyvin, 40 prosenttia antaa arvosanaksi ”melko hyvin”. Erittäin huonon tai melko huonon arvosanan antaa 23 prosenttia kansalaisista.

Tuore tulos on Sanna Marinin (sd) hallituksen heikoin. Parhaan tuloksen hallitus sai kesäkuussa 2020, jolloin 71 prosenttia antoi hallitukselle hyvän arvosanan.

Nykyhallitus nauttii silti edelleen varsin suunta kannatusta. Marinin hallituksen arvosanat ovat parempia kuin yksikään muille hallituksille vuodesta 2011 lähtien mitatuista tuloksista. Marinin hallituksen jälkeen seuraavaksi paras arvosana on toukokuulta 2012, kun Jyrki Kataisen (kok) hallitukselle antoi hyvän arvosanan 38 prosenttia suomalaisista.

Marinin hallitus sai toistaiseksi parhaan arvosanansa kesäkuussa 2020, jolloin koronapandemian ensimmäinen aalto alkoi hiipua.

”Viime aikoina hallituksen työtä ovat leimanneet voimakkaat sisäiset kiistat. Tapahtuneella lienee vaikutuksensa sille, että puolessa vuodessa hyvän arvosanan antaneiden määrä on vähentynyt 12 prosenttiyksikköä”, arvioi mittauksen toteuttaneen Kantar Publicin tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Valtaosa suomalaisista, 64 prosenttia, katsoo Marinin onnistuneen työssään hyvin. 17 prosenttia pitää hänen työnsä jälkeä erittäin hyvänä, 47 prosenttia melko hyvänä. Vajaa viidesosa vastaajista ajattelee, että Marin on tehnyt työnsä huonosti. Erittäin huono hän on ollut kahdeksan prosentin mielestä.

Hallituksen johtoviisikosta toiseksi parhaiten on kyselyn mukaan suoriutunut kansalaisten mielestä vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Vastaajista 42 prosenttia antaa Anderssonille hyvän arvosanan. Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saa hyvän arvosanan 36 prosentilta vastaajista.

Heikoiten ovat vastaajien mielestä suoriutuneet vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ja keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko. Ohisalolle hyvän arvosanan antaa 24 prosenttia, ja Saarikolle 22 prosenttia vastaajista.

Hallituspuolueista selvästi parhaat arvosanat saa pääministeripuolue Sdp: 38 prosenttia arvioi sen onnistuneen hyvin maan hallituksessa. Joka viides (21 prosenttia) pitää vasemmistoliiton työtä hallituksessa hyvänä. Käytännössä yhtä moni ajattelee samoin Rkp:stä (20 prosenttia) ja vihreistä (19 prosenttia). Keskusta on onnistunut hallituksessa hyvin 12 prosentin mielestä.

Keskustaan tyytyväisiä on nyt 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime kesänä. Vasemmistoliittoa, vihreitä ja Rkp:tä koskevat arviot ovat pääsoin entiset. Sdp:n toiminta kerää kiitosta hieman harvemmalta kuin vielä kesällä. Siihen tyytyväisten määrä on vähentynyt kuudella prosenttiyksiköllä.

Oppositiossa ovat tämän kauden ajan istuneet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Suomalaiset arvioivat, että parhaiten oppositiopolitiikassa on onnistunut kokoomus. Vastaajista 35 prosenttia uskoo sen onnistuneen hyvin oppositiopolitiikassaan.

Kolmea muuta puoluetta koskevat arviot olivat heikommat. Hieman yli viidennes arvostaa perussuomalaisten toimintaa oppositiossa. Kristillisdemokraateista näin ajattelee 18 prosenttia ja Liike Nytistä 10 prosenttia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saa jälleen kansalaisilta erinomaiset arvosanat.

Jopa 64 prosenttia vastasi presidentin onnistuneen työssään erittäin hyvin, ja 28 prosentin mielestä melko hyvin. Yhteensä siis 92 prosenttia vastaajista antaa hänelle hyvää palautetta.

Huonon arvosanan antoi vain kaksi prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Viisi prosenttia kertoi suhtautuvansa häneen neutraalisti.

Tuorein tulos on koko mittausajanjakson toiseksi paras. Myös viime kesäkuussa 92 prosenttia antoi presidentille hyvän arvosanan, mutta silloin kaksi prosenttiyksikköä useampi kuin nyt piti hänen työtään erittäin hyvänä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluin 5.–17. joulukuuta 2022. Tutkimukseen haastateltiin 1 001 ihmistä.

  • Tutkimus edustaa Suomen 18– 79 -vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat