Petteri Orpo sanoo ottaneensa oppia Kaikkosen isyysvapaan kummastelusta nousseesta kohusta

”Ei oppi poliitikollekaan ole koskaan liian myöhäistä”, Orpo kirjoitti Facebookissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

23.12.2022 11:28

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Facebookissa ottaneensa oppia kohusta, joka syntyi hänen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) vanhempain­vapaata koskevista kommenteistaan.

”Olipa opettavainen tämä Antin kommentoinnistani noussut kohu. Laittoi ajattelemaan. Antaa syytä keskittyä näin kriisien keskellä – edes tämä joulun aika – omiin lähimpiin. Ei oppi poliitikollekaan ole koskaan liian myöhäistä”, hän kirjoittaa.

Gallupeissa ykkössijalla olevaa kokoomusta johtava Orpo kummasteli aiemmin tällä viikolla, miksi Kaikkonen jää isyysvapaalle kesken Suomen Nato-prosessin. Asiasta kertoi Uudenkaupungin Sanomat.

Myöhemmin Orpo sanoi STT:lle, että lehden käyttämä sitaatti oli osa hänen pohdintaansa, joka jatkui kyseisen lainauksen jälkeen.

”Meillä on erinomainen puolustusministeri, ja on ehkä huoli siitä, miten asiat hoituvat. Mutta ymmärrän sen, että jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa”, hän sanoi STT:lle.

Kaikkonen jää loppiaisena pois ministerin tehtävästä. Helmikuun loppuun asti tehtävää hoitaa kansanedustaja Mikko Savola (kesk), joka on toiminut eduskunnassa pitkään puolustusvaliokunnan jäsenenä tai varajäsenenä.

Laki ei tunnista ministereille perhevapaajaksoja, joten virallisesti Kaikkosen on vapaata varten erottava tehtävästään.

Muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) kommentoi Twitterissä, että perhevapaiden ja hoitovastuun tasaisempi jakautuminen on tärkeää tasa-arvon, naisten työmarkkina-aseman ja perheiden hyvinvoinnin kannalta. Sarkkinen liitti mukaan Orpon kommenteista kertovan uutisen.

Facebook-kirjoituksessaan Orpo kertoi kysyneensä lapsiltaan, oliko hän tarpeeksi heidän kanssaan heidän ollessaan pieniä. ”Olihan sulla työkiireitä, mutta ei meillä koskaan ollut sellaista tunnetta, etteikö sinulla olisi ollut aikaa meille”, lapset olivat vastanneet Orpon mukaan.

Loppuvuonna Orpo on joutunut aiemminkin selittelemään sanavalintojaan.

Marraskuussa hän twiittasi Venäjän iskeneen Puolaan, kun kaksi ihmistä kuoli ohjuksen iskeydyttyä maahan lähellä Ukrainan rajaa. Lopulta ohjuksen arveltiin olevan Ukrainan ilmatorjunnan käyttämä. Orpo paikkasi sanomisiaan seuraavana päivänä.

Lokakuussa Orpo pahoitteli sitä, että oli Suomen Kuvalehden haastattelussa luonnehtinut pääministeri Sanna Marinin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) esiintymistä ”kiljumiseksi”.

”Vaalikeskustelu on alkanut poikkeuksellisen kiivaana”, Orpo kirjoitti tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat