Lintilä selittää, mistä risti­riitaisuudet sähkö­tukien valmistelussa johtuvat: ”Kukaan ei ole valehdellut”

Mika Lintilän mukaan ”kukaan ei ole valehdellut” sähkötukien valmistelun aikataulusta. Hän sanoo, että ministerit ja virkamiehet ovat tarkoittaneet eri asioita puhuessaan valmistelusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vastaa hallituksessa sähkön hinnan nousuun liittyvien tukitoimien valmistelusta.

27.12.2022 18:14 | Päivitetty 27.12.2022 20:08

Ministerien ja virkamiesten kertomukset uusien sähkötukien valmistelusta näyttävät olevan osin ristiriidassa keskenään. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan kyse on kuitenkin vain käsite-eroista, eikä ”kukaan ole valehdellut”.

Muun muassa Lintilä ja pääministeri Sanna Marin (sd) ovat sanoneet, että uusia tukitoimia sähkön hinnan nousun vuoksi on valmisteltu pitkin syksyä.

Hallitusneuvos Arto Rajala työ- ja elinkeino­ministeriön energiaosastolta kuitenkin kertoi tiistaina STT:lle, että Lintilä antoi toimeksiannon uusien tukitoimien valmistelusta vasta 13. joulukuuta.

Työ- ja elinkeino­ministeriössä valmistellaan nyt kiireellä loppiaiseksi esitystä kertakorvauksesta, joka pienentäisi sähkölaskuja maaliskuussa.

Oppositio on syyttänyt hallitusta viivästelystä. Rajalan kommentit herättivät kysymyksen siitä, ovatko ministerit puolustautuneet luomalla väärän mielikuvan jo kuukausia sitten aloitetusta valmistelusta.

Lintilä sanoi tiistaina Helsingin Sanomille, että ministerit ja virkamiehet ovat tarkoittaneet eri asioita puhuessaan valmistelusta.

Lintilä sanoo tarkoittaneensa yleistä valmistautumista, jota ministeriössä on tehty pitkin syksyä: energiaosasto on hänen mukaansa koko ajan seurannut ja tehnyt kartoitusta erilaisista kansainvälisistä malleista ja niiden sopivuudesta Suomeen.

Virkamiehet taas ovat Lintilän mukaan viitanneet suulliseen toimeksiantoon, jonka hän antoi virkamiehille 12. tai 13. joulukuuta. Silloin Lintilä sanoo ilmaisseensa virkamiehille, että yleisestä valmistautumisesta ja selvittämisestä pitää siirtyä konkreettisten mallien valmisteluun.

Mutta miksi juuri silloin?

”Silloin oli hyvin tunnistettavissa, että sähkön hinnassa on niin paljon nousupainetta talvikuukausina, että läheskään kaikilla kotitalouksilla ei ole mahdollisuutta selvitä siitä. Hintaennusteet viittasivat siihen, ja lisäksi oli tullut tieto Olkiluoto 3:n uudesta viivästymisestä. Se oli monen asian yhteissumma. Ja kyllä siinä seurattiin erittäin tarkasti myös sitä, miten muut maat lisäsivät tukitoimiaan”, Lintilä vastaa.

Lisää vauhtia valmisteluun tuli, kun Sdp esitti sähkölle hintakattoa eduskunnassa 14. joulukuuta. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vaati Marinia kutsumaan pikavauhtia koolle eduskuntapuolueiden yhteisen kokouksen.

Oppositiosta ja myös hallituksen sisältä on ihmetelty, miksei Lintilä antanut selkeää toimeksiantoa virkamiehille jo ennen joulukuuta.

Hallituksen pöytäkirjamerkinnöissä syyskuun alun budjettiriihestä lukee, että ”hallitus etsii edelleen ratkaisuja sähkön hinnan alentamiseksi sekä kansallisella että EU-tasolla ja varautuu tarvittaessa lieventämään niin kotitalouksille kuin yrityksille, maatalousyrityksille ja yhteisöille koituvia kohtuuttomia tilanteita”.

Lintilä sanoo, että virkamiehillä riitti töitä muun muassa syksyllä päätettyjen noin 900 miljoonan euron tukitoimien valmistelussa.

Hän kertoo olleensa myös huolissaan mahdollisten uusien tukitoimien kustannuksista. Sähkön hintaennusteiden vuoksi kävi kuitenkin lopulta välttämättömäksi valmistella lisätukea, elinkeinoministeri katsoo.

Lintilä kommentoi virkamiesten lausuntoja aiemmin tiistaina myös Keskipohjanmaa-lehdelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat