Keskusta sai loppu­vuonna ylivoimaisen media­näkyvyyden muihin puolueisiin verrattuna

Sekä puolueen että puoluejohtajan näkyvyys oli vaaleihin liittyvissä uutisoinnissa suurinta keskustalla, käy ilmi mediaseuranta- ja -analyysitoimisto Retrieverin keräämästä datasta.

Suomalaismedian vaaleihin liittyvissä artikkeleissa keskusta mainittiin puolueista selvästi useimmin, vaikka sen kannatus on mielipidemittausten mukaan painunut ennätyksellisen pieneksi. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko.

29.12.2022 0:01 | Päivitetty 29.12.2022 7:14

Keskusta on saanut marras–joulukuussa kaikista puolueista eniten medianäkyvyyttä eduskuntavaaleihin liittyen, käy ilmi mediaseuranta- ja -analyysitoimisto Retrieverin keräämästä datasta.

Lisäksi puoluejohtajista eniten näkyvyyttä sai keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Kaikista eduskuntapuolueiden vaaleihin liittyvistä mediamaininnoista lähes neljäsosa, 24 prosenttia, koski keskustaa. Kokoomus sai mediamainintoja toiseksi eniten eli 17 prosenttia. Kolmantena oli Sdp.

Puolueiden puheenjohtajista toiseksi eniten mainintoja sai Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin. Kolmanneksi eniten niitä sai oppositiossa olevaa kokoomusta johtava Petteri Orpo.

Keskustan ylivoimainen näkyvyys ei ole tarkoittanut suosion kasvua. Puolueen kannatus on mielipidemittausten mukaan ollut laskussa. HS:n joulun alla julkaistussa mittauksessa se oli ennätyksellisen pieni, alle 10 prosenttia.

Loppuvuodesta julkisuudessa ovat olleet keskustan heikko kannatustilanne ja puolueen irtiotot hallituksen yhteisestä linjasta.

Keskusta liittoutui marraskuun lopussa opposition kanssa, kun eduskunnassa käsiteltiin luonnonsuojelulakia. Se vesitti osan aiemmin hyväksymästään lakiuudistuksesta ja raivostutti hallituskumppaninsa.

Keskustan ja muiden hallituspuolueiden erimielisyyksien takia hallituksen toimintakyky on ollut loppusyksyn ajan muutenkin kyseenalainen.

Lue lisää: Tutkijat keskustan ahdingosta: Mitkään keskeiset teemat eivät nyt suosi puoluetta

Lue lisää: Keskustan operaatiot muistetaan pitkään

Lue lisää: Marinin hallitusta ei pidä pystyssä enää luottamus vaan uhkaus

Retriever seuraa puolueiden näkyvyyttä huhtikuussa 2023 järjestettäviin eduskuntavaaleihin asti. Sen aineistona on 865 Suomessa toimivaa journalistista julkaisua, joihin kuuluu tv- ja radiokanavia sekä printissä ja verkossa uutisia julkaisevia medioita.

Analyysiin on otettu mukaan artikkelit, joissa on mainittu sana eduskuntavaalit tai muu vaaleihin liittyvä sana sekä vähintään yksi eduskuntapuolue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat