Puolustusvaliokunnan jäsenten Atte Harjanteen (vihr) ja Anders Adlercreutzin (r) ehdotus toimittaa Ukrainaan panssarivaunuja useasta Euroopan maasta on herättänyt Saksan eturivin puolustusasiantuntijoissa kiinnostusta.
Adlercreutz ja Harjanne ehdottivat yhteisessä kirjoituksessaan tällä viikolla ”eurooppalaisia panssarivaunutalkoita”. Ehdotuksen mukaan Suomi, Saksa ja muut Euroopan maat voisivat antaa Ukrainaan Leopard 2 -panssarivaunuja.
Niitä on käytössä myös muun muassa Hollannissa, Ruotsissa, Tanskassa, Espanjassa, Norjassa ja Puolassa.
Suomella on noin 200 saksalaisvalmisteista Leopard 2 -taistelupanssarivaunua.
”Maantiede rajoittaa Suomen mahdollisuuksia luovuttaa suurta määrää keskeistä käytössä olevaa kalustoa, mutta Suomen osallistuminen pienelläkin määrällä vaunuja olisi arvokasta, jos eurooppalaiset panssarivaunutalkoot saadaan käyntiin”, Adlercreutz ja Harjanne kirjoittavat.
Saksalaisista turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista kirjoituksen jakoivat ainakin Jana Puglierin, joka johtaa ulkopolitiikan ajatushautomoa ECFR:ää Berliinissä, ja kansainvälisen politiikan professori Carlo Masala Münchenin Universität der Bundeswehristä.
Adlercreutz ja Harjanne perustelevat ehdotustaan sillä, että Ukrainan menestys Venäjän hyökkäystä vastaan on nojannut vahvan maanpuolustustahdon lisäksi länsimaiseen koulutus- ja materiaalitukeen.
”Tämä tuki ratkaisee osaltaan sen, miten sota päättyy. Meidän, Euroopan ja koko vapaan maailman etu on, että se päättyy Ukrainan mahdollisimman ripeään voittoon. Olisi vaarallista, jos Venäjä kokisi hyötyneensä rikollisesta hyökkäyssodasta millään tavalla. Materiaalista tukea Ukrainalle on siis jatkettava ja vahvistettava.”
Ukraina on toivonut Saksalta Leopard-panssarivaunuja, mutta Saksa ei ole halunnut niitä antaa.
Sen sijaan Saksa on kyllä lähettänyt Ukrainaan suuren määrän erilaisia asejärjestelmiä ammuksineen sekä sotilasajoneuvoja ja monenlaisia varusteita. Gepard-mallisia ilmatorjuntapanssarivaunuja on lähetetty 30.
Suurin ylpeys on Saksassa kehitetty huippumoderni ilmatorjuntajärjestelmä IRIS-T-SLM, jonka Ukraina on syksyn aikana saanut käyttöönsä.