Ruotsi ottaa vastaan EU:n kiertävän puheenjohtajuuden

Ruotsin puheenjohtajakauden tärkein teema on tuki Ukrainalle.

Pääministeri Ulf Kristersson on määritellyt Ruotsin puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi turvallisuuden, vihreän siirtymän sekä demokraattisten arvojen ja oikeusvaltiokehityksen vahvistamisen.

1.1. 2:33

Ruotsi ottaa tänään EU:n puheenjohtajamaan manttelin seuraavan puolen vuoden ajaksi. Pääministeri Ulf Kristersson on määritellyt puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi turvallisuuden, vihreän siirtymän sekä demokraattisten arvojen ja oikeusvaltiokehityksen vahvistamisen.

Euroopan turvallisuus on ollut kiertävää puheenjohtajuutta pitävien maiden näkyvin teema jo viime vuoden alkupuolelta asti, jolloin Venäjän käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Pääministeri Kristersson vakuuttikin joulukuussa Ruotsin puheenjohtajuus­teemoja avatessaan, että maa aikoo pitää Ukrainan taloudellista ja sotilaallista tukemista näkyvästi esillä.

Kristersson myös korosti EU:n yhteisten toimien tärkeyttä.

”Unioni, josta on tullut synonyymi rauhalle, vapaudelle ja kaupalle, on nyt sodan naapurissa. Sota oli syy, mikä alun alkaenkin loi perustan EU:lle”, Kristersson sanoi.

”Tärkein tehtävä puheenjohtajakautemme aikana on auttaa Euroopan turvallisuuden varmistamisessa.”

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Samalla puheenjohtajamaan odotetaan toimivan sovittelijana, joka etsii yhteisymmärrystä 27 jäsenvaltion kannoista. Sovittelijan rooli voi joutua kovalle koetukselle, kun EU:ssa pohditaan jatkoaskelia Yhdysvaltain ilmastopakettiin, jonka kotimarkkinoita suosivien kirjausten on jopa pelätty enteilevän kauppasotaa Yhdysvaltain ja EU:n välillä.

Puheenjohtajuus on Ruotsille kolmas sen vuonna 1995 alkaneen jäsenyyshistorian varrella. Ruotsi seuraa puheenjohtajatehtävässä Tšekkiä, joka kipparoi jäsenmaiden neuvoston kokouksia vuoden 2022 jälkipuoliskon ajan.

Ruotsissa järjestetään puolivuotisen aikana noin 150 erilaista tapaamista. Suurin osa tapaamisista järjestetään Tukholmassa Arlandan lentokentän läheisyydessä, mutta myös muut alueet saavat osansa puheenjohtajuudesta.

Ensimmäinen suuri tapahtuma on Pohjois-Ruotsissa tammikuun puolivälissä, kun Ruotsin hallitus isännöi Euroopan komission vierailua Kiirunassa. Luvassa on muun muassa tutustumista vihreää loikkaa ottavaan alueen teollisuuteen, minkä lisäksi vieraat yöpyvät jäähotellissa.

Ruotsin puheenjohtajuus jatkuu kesäkuun loppuun asti. Heinäkuussa tehtävän ottaa vastaan Espanja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat