Ruotsista EU:n puheen­johtajamaa: tärkein teema on tuki Ukrainalle

”Unioni, josta on tullut synonyymi rauhalle, vapaudelle ja kaupalle, on nyt sodan naapurissa. Sota oli syy, mikä alun alkaenkin loi perustan EU:lle.”

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Euroopan komission puheenjohtaja tapasivat lokakuussa Brysselissä.

1.1. 13:03

Ruotsi otti sunnuntaina EU:n puheenjohtajamaan manttelin seuraavan puolen vuoden ajaksi. Pääministeri Ulf Kristersson on määritellyt puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi turvallisuuden, vihreän siirtymän sekä demokraattisten arvojen ja oikeusvaltiokehityksen vahvistamisen.

Euroopan turvallisuus on ollut kiertävää puheenjohtajuutta pitävien maiden näkyvin teema jo viime vuoden alkupuolelta asti, jolloin Venäjän käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Pääministeri Kristersson vakuuttikin joulukuussa Ruotsin puheenjohtajuusteemoja avatessaan, että maa aikoo pitää Ukrainan taloudellista ja sotilaallista tukemista näkyvästi esillä. Kristersson myös korosti EU:n yhteisten toimien tärkeyttä.

”Unioni, josta on tullut synonyymi rauhalle, vapaudelle ja kaupalle, on nyt sodan naapurissa. Sota oli syy, mikä alun alkaenkin loi perustan EU:lle”, Kristersson sanoi.

”Tärkein tehtävä puheenjohtajakautemme aikana on auttaa Euroopan turvallisuuden varmistamisessa.”

Puheenjohtajuus on Ruotsille kolmas sen vuonna 1995 alkaneen jäsenyyshistorian varrella. Ruotsi seuraa puheenjohtajatehtävässä Tshekkiä, joka kipparoi jäsenmaiden neuvoston kokouksia vuoden 2022 jälkipuoliskon ajan.

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Ruotsissa järjestetään puolivuotisen aikana noin 150 erilaista tapaamista. Suurin osa tapaamisista järjestetään Tukholmassa Arlandan lentokentän läheisyydessä, mutta myös muut alueet saavat osansa puheenjohtajuudesta.

Ensimmäinen suuri tapahtuma on Pohjois-Ruotsissa tammikuun puolivälissä, kun Ruotsin hallitus isännöi Euroopan komission vierailua Kiirunassa. Luvassa on muun muassa tutustumista vihreää loikkaa ottavaan alueen teollisuuteen, minkä lisäksi vieraat yöpyvät jäähotellissa.

Ruotsin puheenjohtajuus jatkuu kesäkuun loppuun asti. Heinäkuussa tehtävän ottaa vastaan Espanja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat