Hyvinvointialueiden toiminta on alkanut ilman suuria häiriöitä

Joitain yllätyksiä voi toki vielä tulla, kun arjen alettua esimerkiksi perus­terveyden­huollossa on palattu laajemmalla joukolla töihin.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

2.1. 11:47

Uusien hyvinvointialueiden toiminta on alkanut yllättävänkin hyvin, kertoo muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä. Ongelmat ovat olleet odotetun kaltaisia, eikä mitään suuria häiriöitä ole tullut tietoon.

Työntekijöiltä on muun muassa puuttunut tunnuksia eivätkä he ole siten päässeet kirjautumaan koneelle. Asiakkaiden osalta ei ole tullut tietoon ongelmia, Ahonen kuvasi tilannetta tänään aamupäivällä.

Ahosen mukaan tilanne on ollut samankaltainen joka puolella maata eli isompaa vaihtelua eri hyvinvointialueiden välillä ei ole ollut.

”Loppukiri on ollut kova”, Ahonen kuvaa STT:lle loppuvuoden valmisteluja.

Joitain yllätyksiä voi toki vielä tulla, kun arjen alettua esimerkiksi perusterveydenhuollossa on palattu laajemmalla joukolla töihin.

Isoin jännityksen aihe on Ahosen mukaan ensi viikon perjantai, joka on hyvinvointialueiden ensimmäinen palkanmaksupäivä.

Hyvinvointialuejohtajat kokoontuvat ensi viikolla arvioimaan, miten toiminta on lähtenyt käyntiin ja miltä palkanmaksun tilanne näyttää.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Näitä alueita on 21.

Lue lisää: Sote-uudistus on nyt voimassa – nämä viisi asiaa siitä kannattaa tietää

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikaisen mukaan arki on alkanut uudistuksen jälkeen rauhallisesti.

”Tällä hetkellä kaikki tuntuu toimivan, palvelut kyllä pelaavat. Paljon on sellaisia yksityiskohtia, unohtuneita käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Jotain työvuorosuunnittelua on voitu joutua käsin tekemään”, Martikainen kertoo STT:lle.

Martikaisen mukaan vaatinee vielä kaksi–kolme viikkoa, ennen kuin uuden hyvinvointialueen todellisuus alkaa näkyä.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla arki on alkanut kohtuullisen hyvin hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman mukaan.

”Ei täysin ongelmitta ja vaivatta, mutta ydintoiminta on saatu turvattua”, Luoma kertoo STT:lle.

Sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmät, terveydenhuollon potilastietojärjestelmät sekä pelastusalan järjestelmät on Luoman mukaan saatu toimintaan.

Ennakkovarautumisesta huolimatta haasteita on ollut kuitenkin talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmissä. Osa työntekijöistä ei ole esimerkiksi päässyt tarkastamaan palkkansa oikeellisuutta. Tämän ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan massiivisia ongelmia palkanmaksuun.

”Valtaosalla työntekijöistä nämäkin järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla”, Luoma sanoo.

Lisäksi osalla Oulun kaupungin työntekijöistä on ollut ongelmia pääsyssä vanhaan sähköpostiosoitteeseensa. Luoman mukaan asiaa ratkotaan.

”Tilanne varmasti elää kaiken aikaa”, hän sanoo.

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminta on alkanut vuodenvaihteessa ilman merkittäviä häiriöitä. Asiakkaiden asiointiin vaikuttavia laajoja ongelmatilanteita ei sunnuntaisen tiedotteen mukaan ollut havaittu.

Joitakin henkilöstön asiointiin ja sisäisiin palveluihin vaikuttavia ongelmatilanteita sen sijaan on ollut. Esimerkiksi joidenkin työssä käytettävien autojen polttoainekorteissa oli sunnuntaina löydetty ongelmia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat