Kiuru: Jos EU ei saa aikaiseksi rajoituksia kiinalaisille, Suomen täytyy toimia itse

Suomen koronatilanteen osalta tärkeintä on tällä hetkellä rajojen terveysturvallisuus, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru

3.1. 18:06

EU-MAAT kokoontuvat keskiviikkona keskustelemaan yhteisestä linjasta Kiinasta saapuvia matkailijoita koskevissa rajoituksissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo uskovansa, että päätöksiä rajoituksista saadaan tämän kokouksen aikana.

”Uskon että EU-tasolla saattaa syntyä päätöksiä huomenna. Monet maat ovat jo varovaisuusperiaatetta noudattaen ryhtyneet näihin toimiin.”

Useat EU:n jäsenmaat ovat jo alkaneet vaatia negatiivista koronavirustestitulosta Kiinasta saapuvilta matkustajilta.

Ranska, Italia ja Espanja aloittivat testauksen viime viikolla. Saksa taas haluaisi, että EU-maat alkaisivat yhdessä jäljittää Kiinasta saapuvia virusmuunnoksia lentokentillä.

Koronavirustautitapaukset ovat levinneet Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun tiukkaa nollalinjaa vetänyt maa yllättäen höllensi rajoituksiaan vajaa kuukausi sitten. Ruotsi on kutsunut keskiviikoksi koolle Eurooppa-neuvoston IPCR-mekanismin, joka vastaa EU-maiden yhteisistä poliittisista linjauksista kriisitilanteissa.

Kiuru sanoo, että jos EU:n yhteisistä linjauksista ei jostain syystä syntyisi päätöstä, on ”Suomen aika toimia itse”.

”Me olemme perinteisesti sitoutuneet siihen, mitä EU yhteisesti sopii. Katsotaan huominen kokous ja ryhdytään sitten tarvittaessa omiin toimiin. Mutta olen kyllä hyvin vakuuttunut siitä, että EU-maissa on mahdollisuus yhdessä sopia toimista.”

Mahdolliset EU-tason päätökset vaativat Kiurun mukaan myös koronaministerityötyhmän kokoontumista, sillä työryhmässä sovitaan päätösten kansallisesta toimeenpanosta.

Lue lisää: Uusi koronavariantti leviää maailmalla – Tämä siitä tiedetään nyt

Terveysturvallisuus Suomen rajoilla on tällä hetkellä ensisijaista, Kiuru sanoo. Suomen sisäisiä rajoituksia tai maskisuosituksia ei tällä hetkellä ole hänen mukaansa suunnitelmissa.

”Laitetaan mieluummin tiukempia toimia rajoille, jotta voimme suojella ennakkoon kansalaisiamme. Emmekä vasta sitten, kun tilanne on jo paha, ja tarvitaan sisäisiä rajoitustoimia. Sellaiseen tilanteeseen en haluaisi mennä.”

Kiurun mukaan Suomessa on koronavirusta jo omasta takaa ”melkoisesti”. Toisaalta tarkkaa ajankohtaista tietoa tapausmääristä ja sairaalakuormituksesta ei ole, sillä tuoreimmat ovat kahden viikon takaa, ministeri sanoo. Hän patistelee asiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL).

”THL:n on kerättävä näitä tietoja, jotta koronavirustilanteesta voidaan vetää oikeita johtopäätöksiä.”

Uutissuomalainen kertoi tiistaina, että Suomessa on yli puoli miljoonaa koronarokoteannosta, jotka ovat menossa hukkaan rokotteiden vanhentumisen vuoksi.

Kiuru on sitä mieltä, että Suomessa näitä rokotteita pitäisi jakaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

”Toivon, että nämä rokotteet saataisiin kaikki käyttöön. Suomella on ollut varaa pikemmin viskata vanhenevia rokotteita menemään, kuin antaa ne sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöille. On surullista, että ihmiset joutuvat nyt sairastumaan koronaan, kun tapauksista voitaisiin moni estää”, ministeri sanoo.

Hyvinvointialueet saavat itsenäisesti päättää, rokottavatko ne henkilökuntaansa vai eivät. Sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjeen mukaan hyvinvointialueiden on tarjottava tehosteannos kaikille niille asukkaille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat