Elinkeinoministeri Lintilä: Norjalais­yrityksen jätti-investointi mahdollinen Suomen vihreän siirtymän vuoksi

”Tämä antaa uskoa. Vaikka nyt on synkkää, niin kasvun siemeniä on, ja tämä on iso siemen”, Lintilä sanoo investointiuutisesta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan norjalaisten aikomus rakentaa jättitehdas Inkooseen antaa uskoa tulevaan.

3.1. 7:28 | Päivitetty 3.1. 7:30

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että norjalainen Blastr Green Steel on valinnut Inkoon tulevan terästehtaansa sijaintipaikaksi.

HS uutisoi tiistaiaamuna miljardiluokan tehdasinvestoinnista, joka toteutuessaan työllistäisi 1 200 henkeä. Kyseessä olisi yksi Suomen suurimmista investoinneista.

”Tämä on erittäin merkittävä investointi Suomelle ja nimenomaan tähän ajankohtaan. Tämä antaa uskoa. Vaikka nyt on synkkää, niin kasvun siemeniä on, ja tämä on iso siemen”, Lintilä sanoo investointiuutisesta.

Lintilä sanoo, että kyseessä on Suomen suurin investointi Olkiluoto 3:n jälkeen, jos investointi siis toteutuu kokonaan.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka vihreä siirtymä mahdollistaa investoinnit”, Lintilä sanoo.

”Investointi antaa myös uskoa siihen, että Suomi on erittäin kilpailukykyinen maa investointien saamisessa.”

Lintilä sanoo tavanneensa norjalaisyhtiön edustajat ensimmäisen kerran viime vuoden alkupuoliskolla Oslossa muun muassa Business Finlandin asiantuntijoiden kanssa.

”Silloin Oslossa heidän ensimmäinen kysymyksensä oli: onko teillä riittävästi tuulivoimaa? Ja jos ei ole tuulivoimaa, niin sitten ydinvoimaa. Kun riittävyys selvisi heille, he totesivat, että Suomi on potentiaalinen kohde heille. Se oli edellytys heille. Ilman tuuli- ja ydinvoimaa näin ei olisi käynyt.”

Lintilä oli sanonut, että Olkiluoto 3:n lisäksi Suomessa on valtavasti nykyistä enemmän tuulivoimaa siinä vaiheessa, kun investointi on valmis.

”Heillä oli takanaan Pohjois-Norjan projekti, joka kuivui kokoon Norjan omien päätösten myötä. He eivät saaneet muistaakseni lupia tuulipuistolle. Sen jälkeen neuvottelut alkoivat.”

Investoinnin arvo on yhtiön alustavan arvion mukaan neljä miljardia euroa. Tämä tarkoittaa, että se olisi Suomen historian suurimpia teollisia investointeja.

Viime aikojen suurimpia teollisuusinvestointeja on ollut Metsä Groupin 1,6 miljardin euron sellutehdas Kemiin.

Tehtaan tuotantokapasiteetti olisi 2,5 miljoonaa tonnia terästä vuodessa. Tehdasta voi siis verrata teräsyhtiö SSAB:n Raahen-tehtaaseen, jonka vuotuinen tuotantokapasiteetti on 2,6 miljoonaa tonnia.

Yhtiö on neuvotellut tehtaan rakentamisesta työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Ministeriö on arvioinut hankkeen erittäin lupaavaksi, vaikka yksityiskohdat ovat vielä osittain avoinna.

Blastrin tavoitteena on aloittaa teräksen tuotanto Inkoossa vuoden 2026 loppuun mennessä. Aikataulua voi pitää erittäin kunnianhimoisena.

Kyseessä ei ole lopullinen investointi­päätös, vaan seuraavaksi yhtiö aloittaa yksityiskohtaisen kannattavuus­laskelman tekemisen. Ennen toiminnan aloittamista tehtaasta tehdään ympäristövaikutusten arviointi.

Yhtiön täytyy myös hankkia tarvittava rahoitus investointia varten.

Hänen mukaansa lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä viimeistään vuoden 2025 alussa.

Vuonna 2021 perustettu Blastr on norjalainen yritys, joka pyrkii aloittamaan nopeasti niin sanotun vihreän teräksen tuotannon. Vihreys viittaa tässä tapauksessa siihen, ettei teräksen valmistuksessa käytetä perinteiseen tapaan fossiilisia polttoaineita, vaan prosessi nojaa vetyyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat