Ylen kysely: Suomalaisten suosikki presidentiksi Haavisto, Rehnin kannatus romahti

Haaviston kannatus on selvästi suurempaa kuin muiden kärkinimien.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on ollut paljon julkisuudessa muun muassa Nato-hakemuksen ja Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan takia.

3.1. 14:24

Suomalaisten suosikki maan seuraavaksi presidentiksi on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kertoo Ylen tuore presidenttikysely. Kyselyn tulokset julkaistiin tiistaina.

Kyselyyn vastanneista 25 prosenttia nimesi Haaviston, kun heiltä kysyttiin yhtä suosikkinimeä Suomen seuraavaksi presidentiksi. Kannatus on selvästi suurempaa kuin listan seuraavilla nimillä.

Edellisessä Ylen presidenttikyselyssä suosituin nimi oli Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Nyt keskustalainen Rehn on pudonnut toiselle sijalle, ja hänen kannatuksensa on laskenut 14 prosenttiin maaliskuun 20 prosentista.

Haavistoa suosivat etenkin naiset ja nuoret. Rehnin haluaisivat presidentiksi erityisesti suurituloiset ja maaseudulla asuvat.

Ylen gallupin nopein nousija on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, jota kannatti 11 prosenttia vastaajista.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) olivat jaetulla neljännellä sijalla seitsemän prosentin kannatuksella. Marin tosin on sanonut, ettei lähde ehdolle, eikä kukaan muukaan ole virallisesti ilmoittautunut presidenttiehdokkaaksi.

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) sai äänistä kuusi prosenttia.

Kahden prosentin kannatuksen keräsivät vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sekä europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) ja EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd).

Presidentinvaalit järjestetään 28. tammikuuta 2024.

Oikaisu 3.1.2023 kello 15.20: Jutta Urpilainen on EU-komissaari, ei europarlamentaarikko, kuten kirjoituksessa aluksi mainittiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat