Marin: Perussuomalaiset on rasistinen puolue

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat perjantaina Politiikan toimittajien järjestämässä debatissa.

13.1. 9:33 | Päivitetty 13.1. 13:18

Perussuomalaiset on joidenkin kansanedustajiensa puheiden perusteella ”avoimesti rasistinen puolue”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi perjantaina politiikan toimittajien tentissä.

Hänen mukaansa perussuomalaiset on ”selkeästi ja aidosti ollut myös puheiltaan – kun katsotaan kansanedustajien puheita – avoimesti rasistinen puolue”.

Toimittajan kysyessä täsmennystä hän jatkoi:

”Kun katsotaan perussuomalaisten yksittäisten kansanedustajien puheenvuoroja vaikkapa eduskuntasalissa tai julkisuudessa, niin kyllä, nämä puheet ovat olleet rasistisia. Ne ovat olleet aidon vihamielisiä tiettyjä vähemmistöjä kohtaan. Ei tätä ole kiistäminen. Se on tosiasia”, hän sanoi tentissä, jossa hän otti yhteen oppositiopuolue kokoomusta johtavan Petteri Orpon kanssa.

Marin viittasi myös muun muassa siihen, että perussuomalaiset haluaa rajata sosiaaliturvaa kansalaisuuden perusteella.

”Toivottavasti puolueen linja ei kuitenkaan ole se, että jotkut ihmisryhmät ovat vähempiarvoisia kuin toiset.”

Koko tentti on katsottavissa täällä:

Marin on jo aiemmin tällä viikolla ilmoittanut, että Sdp ei voi mennä samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Perjantaina hän täsmensi, että perussuomalaisten ja Sdp:n arvot ja ihmiskäsitykset ovat erilaiset, mutta kyse ei ole vain siitä.

”Ajattelemme eri tavalla talouspolitiikasta, työmarkkinoista, ilmastosta ja ympäristöstä”, hän sanoi.

Hänen mukaansa näkemykset ovat niin kaukana toisistaan, että olisi vaikeaa kuvitella, että perussuomalaiset ja Sdp pystyisivät löytämään toisensa näissä asioissa.

”En näe arvoa sille, että meidän pitäisi teeskennellä, että kyllä se varmasti on mahdollista, että Sdp:n ja perussuomalaisten hallitus tulisi. Ei sieltä tulisi. Mielestäni on rehellistä kertoa äänestäjille, että me olemme kaukana toisistamme.”

Kokoomuksen Orpo nosti esiin, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta muodostettaessa vuonna 2015 Sdp ei sulkenut perussuomalaisia ulos.

Marin selitti, että tuolloin puoluetta johti Timo Soini, ja se oli hyvin erilainen kuin nyt.

Kun perussuomalaisten puheenjohtajaksi nousi Jussi Halla-aho 2017, Orpo ilmoitti, ettei kokoomus voi olla Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa, koska puolueiden arvot ovat erilaiset.

Nyt Orpo on sanonut, ettei näe estettä kokoomuksen menolle samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Perjantain tentissä Orpo selitti, että vuonna 2017 kyse oli siitä, voidaanko Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa toteuttaa Sipilän hallituksen hallitusohjelmaa: ”Siihen ei ollut luottoa.”

Orpo korosti myös, että on tärkeää kuunnella, miten kansalaiset vaaleissa äänestävät ja katsoa hallituskuviot sen jälkeen.

”En pidä yhtään viisaana, että etukäteen suljetaan jokin puolue ulkopuolelle”, hän sanoi.

Kokoomusta ja perussuomalaisia yhdistää samankaltainen suhtautuminen talouspolitiikkaan. Ne ovat arvostelleet nykyisen Sdp-johtoisen hallituksen kovaa velkaantumistahtia.

Sen sijaan linjaukset ilmastopolitiikasta ovat varsin erilaisia. Perussuomalaiset vaatii muun muassa Suomen hiilineutraaliustavoitteen lykkäämistä. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Perjantain tentissä Orpo toisti jälleen, ettei hän ole valmis tinkimään Suomen hiilineutraaliustavoitteesta.

Mielipidemittausten mukaan kokoomus on suosituin puolue, kun huhtikuun eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat kolme kuukautta. Ylen viime viikolla julkaiseman mittauksen mukaan perussuomalaiset on kirinyt toiseksi suosituimmaksi Sdp:n ohi.

Jos kokoomus voittaa eduskuntavaalit, sen puheenjohtajasta Petteri Orposta tulee hallitustunnustelija.

Lue lisää: Tutkija ihmettelee perus­suomalaisten torjumista hallitus­kumppanina arvoihin vedoten

Seurasimme perjantain tentin tekstimuodossa hetki hetkeltä.

Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat