Kokoomuksen Orpo ihmetteli ”käsittämättömästi” heitteleviä hiilinielu­laskelmia ja niistä tehtyjä johto­päätöksiä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osallistui vaalitenttiin, jonka järjestivät Maaseudun tulevaisuus ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK).

11.1. 9:51 | Päivitetty 11.1. 14:23

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kyseenalaisti Maaseudun Tulevaisuuden ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) järjestämässä vaalitentissä keskiviikkona Luonnonvarakeskuksen (Luke) laskelmat hiilinielujen romahduksesta. Hän ihmetteli, miten laskelmat hiilinieluista voivat heitellä niin paljon.

”Minusta on aivan käsittämätöntä, että nämä hiilinielulaskelmat voivat heitellä käsittämättömiä määriä. Ja sitten sen perässä juostaan ja yhtäkkiä tekemään taas johtopäätöksiä. Ei tämä voi mennä niin”, Orpo sanoi.

Viime vuonna Luke kertoi, että Suomen maankäyttösektori oli muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi ja että metsien hiilinielut romahtivat. Luken selvityksen mukaan syitä tähän ovat puiden kasvun hidastuminen ja kiihtyneet hakkuut.

Lue lisää: Metsien hiilinielun romahdus varmistui – Syynä ennätykselliset hakkuut

”Meidän täytyy saada varma perusta sille, miten hiilinielut määritellään ja miten ne lasketaan, jotta meillä on varma käsitys siitä, mikä on oikeudenmukaista”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan metsien hyvinvoinnista ja teollisuuden kilpailukyvystä täytyy huolehtia yhtä aikaa.

Keskustan Saarikko komppasi Orpoa todeten samalla, ettei kuitenkaan kyseenalaista tehtyä tutkimusta. Saarikko jatkoi toteamalla, että suomalainen metsäpolitiikka on ”pitkäjänteistä touhua”.

Myös kristillisdemokraattien Sari Essayah oli Saarikon ja Orpon linjoilla.

”Se, että me tuijotamme yhden vuoden hiilinielulaskelmaa, vääristää tätä kokonaisuutta”, Essayah sanoi.

Vastakkaista mielipidettä paneelissa edustivat vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Nämä Luonnonvarakeskuksen hiilinielulaskelmat, kyllähän ne ovat ihan tieteellisesti pätevästi tehty ja asia, johon olisi syytä suhtautua vakavasti Suomessa”, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan hiilinielut ovat Suomen ilmastopolitiikan yksi kivijalka. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat kannattaneet sellaisen järjestelmän luomista, jossa metsänomistajat voisivat saada korvauksen hiilinieluista huolehtimisesta.

Orpo jatkoi vielä myöhemmin, että oleellista laskelmissa on kiinnittää huomiota siihen, miksi puuston kasvu on hidastunut. Hänen mukaansa ”tässä on selvästi parantamisen varaa”.

Luken selvityksen mukaan puiden, erityisesti mäntyjen kasvun hidastumisen syitä ovat kuivat kesät, hyvät käpyvuodet ja liian voimakkaat harvennukset sekä metsien siirtyminen hitaamman kasvun ikäluokkiin.

Tentissä keskusteltiin myös mahdollisista tulevista hallituskumppanuuksista.

Tiistaina pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti Ilta-Sanomien vaalitentissä, ettei pidä Sdp:n ja perussuomalaisten hallitusyhteistyötä mahdollisena. Myös vasemmistoliitto ja vihreät ovat torjuneet hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa.

Lue lisää: Kolme puoluetta torjunut hallitukseen menon perus­suomalaisten kanssa

Kokoomuksen Orpolta kysyttiin, miltä nämä lausunnot tuntuvat mielipidemittauksia johtavan kokoomuksen mielestä. Orpo korosti keskittyvänsä oman puolueensa kannatukseen.

”Minun mielestäni se, että nyt kilpaa irtisanoudutaan erilaisista yhteistöistä, se ei ole järkevää”, hän sanoi keskiviikkona.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korosti sitä, että hallitusneuvotteluissa hallitusohjelma ratkaisee ja kaikki puolueet joutuvat tekemään siinä kompromisseja. Hän arvosteli puolueita siitä, että ne perustelevat torjumistaan erilaisilla arvoilla.

”Olisi hyvä täsmentää, millaiset tavoitteemme ovat niitä, jotka ovat selvästi kynnyskysymyksiä”, Purra sanoi.

Myös keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi, ettei pidä kolmen puolueen toimintaa viisaana Suomen näkökulmasta.

Lue lisää: Hiilinielujen romahduksen syy selvisi

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat