Asiantuntijat yrittivät estää suomalaisten ylisuuret asunto­lainat, mutta Annika Saarikko hautasi esityksen

Hallitus oli vuonna 2021 lähellä esittää velkakattoa ennen kaikkea suurten asuntolainojen rajoittamiseksi, mutta tuore valtiovarainministeri Saarikko päätti toisin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnassa joulukuussa.

6.1. 2:00 | Päivitetty 6.1. 12:28

Suomen Pankin mielestä hallituksen hylkäämä velkakatto olisi ollut tarpeellinen keino kotitalouksien ylivelkaantumisen hillitsemiseksi.

Keskuspankki on korkojen kohotessa huolissaan suurista ja pitkistä asuntolainoista, johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa perjantaina.

Lue lisää: Suomen Pankki huolestui suurista lainoista – suomalaiset voivat joutua jopa pakko­myymään asuntojaan

Sanna Marinin (sd) hallitus oli lähellä esittää velkakattoa vuonna 2021, kun korot olivat vielä matalia.

Valtiovarainministeriksi noussut Annika Saarikko (kesk) kuitenkin yllättäen hautasi lähes valmiin esityksen. Miksi?

Hallituksen valmistelema esitys perustui valtiovarainministeriön johtaman työryhmän näkemykseen. Työryhmä esitti vuonna 2019 velkakattoa eli enimmäisvelkasuhdetta: kotitalouden kaikkien luottojen määrä saisi uutta lainaa haettaessa olla enintään 4,5-kertainen suhteessa kotitalouden vuotuisiin bruttotuloihin.

Työryhmään kuului asiantuntijoita ministeriöiden lisäksi muun muassa Suomen Pankista, Finanssivalvonnasta sekä Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Erittäin kriittisesti velkakattoon ovat suhtautuneet muun muassa etujärjestö Finanssiala ja työntekijäjärjestö SAK. Silti vielä keväällä 2021 silloinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) edisti velkakattoa työryhmän näkemysten mukaisesti.

Vanhasen tilalle noussut Saarikko kuitenkin sanoi tuoreena valtiovarainministerinä HS:n kuntavaalitentissä kesäkuussa 2021 suhtautuvansa suunnitelmaan kriittisesti.

”Suhtaudun tähän varauksellisesti siitä periaatteellisesta näkökulmasta, etten halua Suomen kehittyvän suuntaan, jossa omistusasuminen on vain rikkaiden etuoikeus”, hän perusteli.

Pääministeri Marin tuki Saarikon näkemystä ja sanoi olevansa ”iloinen siitä, että Annika ajattelee samalla tavalla” kuin hän.

Myöhemmin kesällä Saarikko kertoi, ettei velkakattoa tule.

Pääministeri Marin tuki Saarikon kriittistä näkemystä velkakatosta HS:n kuntavaalitentissä kesäkuussa 2021.

Marin tuki Saarikon näkemystä.

Soittokierroksen perusteella Saarikon poliittinen linjaus kesällä 2021 tuli yllätyksenä niin joillekin etujärjestöille kuin virkamiehillekin.

Valtiovarainministeriössä valmistellun esitysluonnoksen tarkoituksena ei olisi ollut rajoittaa luotonantoa merkittävästi.

Katto olisi ollut joko 4,5- tai viisinkertainen suhteessa tuloihin. Yksityiskohdista riippuen se olisi estänyt 2–15 prosenttia myönnettyjen uusien asuntolainojen kokonaiseuromäärästä vuoden 2020 tilastoilla.

”Velkakatto olisi osaltaan hillinnyt kotitalouksien velkaantumista ja vähentänyt niitä riskejä, jotka saattavat nyt toteutua lainanhoitokulujen kasvaessa”, Suomen Pankin Nykänen sanoi perjantaina.

HS pyysi valtiovarainministeri Saarikolta ja pääministeri Marinilta kommentteja siitä, pitävätkö he velkakaton hautaamista yhä oikeana ratkaisuna.

Molemmat kieltäytyivät haastattelusta, mutta Saarikko välitti lomaltaan kirjallisen lausunnon.

”Velkakatossa oli riski, että se eriarvoistaa lainanhakijat”, hän katsoo yhä.

Siksi Saarikko sanoo vieneensä eduskuntaan esityksen, joka rajoittaa nimenomaan taloyhtiölainoja. Myös sitä valtiovarainministeriön johtama työryhmä esitti vuonna 2019. Kotitalouksien velkakatto olisi kuitenkin ollut järeämpi keino ylivelkaantumisen estämiseksi.

”Pidin tärkeimpänä tarttua heti taloyhtiölainoihin, sillä ne olivat kovassa kasvussa ja niiden kautta syntyi paljon läpinäkymätöntä velkaantumista”, Saarikko perustelee.

Valtiovarainministerin mukaan on pankkien velvollisuus varmistaa, että lainanhakija kykenee hoitamaan lyhennyksensä korkojen rajustakin noususta huolimatta.

Hän pitää asuntolainoihin liittyviä riskejä vielä kohtalaisina, sillä muun muassa työllisyystilanne on hyvä.

”Nyt korot ovat nousseet, mutta tähän ja korkeampaankin tasoon tulisi kaikkien olla varautuneita”, Saarikko sanoo viestissään.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat