Hallituksen esitys viimein valmis: Sähkötuki jäämässä 50 prosenttiin, oma­vastuu laskee 90 euroon

Hallituksen esitys lähtee lausuntokierrokselle virkamiesesityksenä, ja se voi muuttua lausuntokierroksella.

Hallitus yrittää ratkaista, millä reunaehdoin kansalaisten sähkölaskuja voidaan tukea.

9.1. 14:25 | Päivitetty 9.1. 20:49

Hallituksen esitys sähkötuestalähtee lausunto­kierroksille virkamies­esityksenä ilman lopullista yhteistä sopua sen yksityiskohdista.

Maanantaina tuesta neuvottelivat ensin ministereiden avustajat ja illalla asiaa viimeistelivät myös eri puolueiden energia-asioista vastaavat ministerit.

Ministerien kokouksen jälkeen lausunto­kierrokselle lähtee ehdotus, jossa valtio maksaa sähkölaskun tuettavasta osuudesta 50 prosenttia. Omavastuu on 90 euroa, kun se aikaisemmin oli sata euroa.

Uusien laskelmien mukaan yli 50 prosentin tukiosuus nostaisi merkittävästi hyvätuloisten saamaa tukea.

Esillä on nyt vaihtoehto, jossa tukea eivät saisi ne, jotka maksavat sähköenergiasta alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta.

Alun perin tarkoitus oli saada sähkötukea koskeva lakiesitys maanantaina lausunto­kierrokselle, mutta tämä ei toteutunut.

Lue lisää: HS:n tiedot: Sähkö­sopimuksen uusijoiden suuri määrä sekoitti hallituksen neuvottelut sähkö­tuista

Lue lisää: Lähteet HS:lle: Valtion tuki sähkö­laskuille saattaa pudota odotettua pienemmäksi – TEM ei vahvista

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) laskelmien mukaan yli 50 prosentin tuki johtaa ylikompensaatioon ja neljän kuukauden aikana mahdollisesti joissakin tapauksissa jopa yli sadan prosentin tukiosuuteen.

Osa puolueista näkee TEM:n laskelman määritelmä­kysymyksenä. Tämän ajatus­juoksun mukaan neljän kuukauden tuki on pikemmin tuki koko talvikaudesta, jolloin tukiprosentti jää pienemmäksi.

Erityisesti Sdp ja mutta myös vasemmistoliitto on halunnut nostaa tuen osuuden yli 50 prosentin. HS:n tietojen mukaan uusimmat laskelmat kertovat, että 60–70 prosentin tuki maksaisi jo yli puoli miljardia euroa.

Hallitus sopi jo joulukuussa, että kuukaudessa tuki voi olla korkeintaan 700 euroa. Tämä pitää edelleen. Samoin se pitää, että tukea maksetaan neljältä kylmältä kuukaudelta eli marraskuulta helmikuulle.

Tuen laskentaperusteena on toistaiseksi ollut marras–joulukuun toteutunut laskutus niin, että kuukausista vähennetään omavastuun ja 700 euron väliseltä osalta sovittava 50 prosentin tukileikkuri­prosentti.

Reunaehtona on, että neljän kuukauden tuki voi maksaa valtiolle noin 400 miljoonaa euroa.

Lue lisää: HS:n tiedot: Halvat sopimukset jäämässä sähkötuen ulkopuolelle

Yksi keskeinen syy neuvottelujen venymiseen on myös suuri sähkösopimuksen uusijoiden ryhmä, joiden auttamiseksi hallituspuolueet tänään etsivät uusia keinoja.

Mitä enemmän tätä ryhmää aiotaan tukea erikseen, sitä pienempään tukileikkuriin on varaa.

Ryhmää on kutsuttu väliinputoajiksi, koska heitä kaavailtu yksinkertainen tukimalli ilman muutoksia kohtelisi epäreilusti.

Tukikauden aikana muuttaneet ovat myös väliinputoajaryhmä, mutta virkamiesten mukaan heidän osalta on vaikeampi löytää erillistä kompensaatiota.

Lopullinen lasku valtiolle on joka tapauksessa tässä vaiheessa arvio, sillä tuen ja tuen saajien määriä ei vielä tarkkaan tiedetä.

Oikaisu 9.1. kello 18.13: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että neuvotteluja käytiin torstaina. Kyse on kuitenkin maanantaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat