Kiinasta tulevilta saatetaan vaatia jatkossa negatiivista­ testiä – Suomi kannattaa uusia toimia

Todennäköisintä on, että kiinalaisilta tullaan vaatimaan negatiivista testiä ennen koneeseen astumista Kiinassa.

4.1. 12:08 | Päivitetty 4.1. 12:26

EU-maat pääsevät tänään todennäköisesti yhteisymmärrykseen matkustusrajoituksista Kiinasta tuleville matkustajille. Näin ennakoi Suomen EU-edustuston erityisasiantuntija Pasi Mustonen, joka osallistuu Suomen edustajana iltapäivällä pidettävään kokoukseen.

”En odota kovin vaikeaa kokousta. Jäsenmaat tuntuvat jakavan laajasti näkemyksen, että toimiin kannattaa ryhtyä ajoissa”, Mustonen sanoo.

Lue lisää: Kiuru: Jos EU ei saa aikaiseksi rajoituksia kiinalaisille, Suomen täytyy toimia itse

EU-maat kokoontuvat tänään keskiviikkona keskustelemaan yhteisestä linjasta Kiinasta saapuvia matkailijoita koskevissa rajoituksissa. Koronavirustapaukset ovat levinneet Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun tiukkaa nollalinjaa vetänyt maa yllättäen höllensi rajoituksiaan vajaa kuukausi sitten.

EU-komissio on laatinut kokoukseen pohjaesityksen, jossa ehdotetaan muun muassa maskien käyttöä Kiinasta tulevilla lennoilla, Kiinasta tulevien lentokoneiden jätevesien tutkimusta ja ”suurempaa valppautta” testaamisen ja rokotusten suhteen.

Suomi kannattaa komission esittämiä toimia.

"Ainakin maskit, jätevesien tutkiminen ja testaus tulevat varmaankin tänään päätettävään pakettiin. Ehkä testauskysymyksestä keskustellaan vähän enemmän, mutta en näe suuria ristiriitoja jäsenmaiden välillä.”

EU-maat keskustelevat keskiviikkona kiinalaisten matkustusrajoituksista.

Mustosen mukaan on todennäköistä, että testaamisessa päädytään siihen, että negatiivista testiä edellytetään matkustajilta jo ennen koneeseen astumista Kiinassa. Myös EU-komission tiedottaja totesi uutistoimisto Reutersin mukaan saman tiistaina: tiedottajan mukaan ”ylivoimainen enemmistö” maista kannattaa ennen lähtöä tehtäviä testejä.

"Tiedossa on, että laajamittainen saapumistestaus ei ole kauhean helposti järjestettävissä. Pidän todennäköisempänä lähtömaatestausta. Kohdemaassa voitaisiin tehdä satunnaista testausta, jonka kautta voidaan seurata virusmuunnoksia”, Mustonen sanoo.

Useat maat ovat jo itsenäisesti ottaneet käyttöön matkustusrajoituksia Kiinasta saapuville ihmisille. Esimerkiksi Ranskassa vaaditaan negatiivista testiä, joka on tehty korkeintaan 48 tuntia ennen koneeseen astumista. Lisäksi Ranska tekee omilla kentillään satunnaistestausta.

Myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö tyrmäsi keskiviikkona täysin ajatuksen siitä, että laajamittaista testaamista tehtäisiin Suomessa, Helsinki-Vantaan päässä.

”Meillä olisi tällä hetkellä laittaa lentokentälle testaamaan matkustajia tasan nolla hoitajaa”, Aronkytö sanoi HS:lle.

Lue lisää: Sote-johtaja tyrmää jyrkästi Kiinasta tulevien testaamisen lentokentällä

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) arvioi vielä viime viikolla, että Kiinasta matkustavien järjestelmällinen testaus ei ole tarpeen. Se perusteli kantaansa muun muassa sillä, että Kiinassa leviävät virusmuunnokset ovat jo Euroopassa ja EU-kansalaisten rokotusaste on suhteellisen korkea.

Myös Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi viime viikolla, ettei rajoituksille olisi tarvetta.

Mustosen mukaan rajoitustoimenpiteitä puolustaa varovaisuusperiaate.

”Halutaan mieluummin tehdä kaikki voitava tilanteen paremmaksi seurannaksi. Liikkuuko uusia muutoksia, ja kuinka paljon tartunnan saaneita ihmisiä olisi matkustamassa.”

On totta, että tautia liikkuu paljon Euroopassa jo omasta takaa, Mustonen sanoo.

”Mutta Kiinan tilanteeseen liittyy siinä mielessä riskejä, että tilannetta ei tunneta tarkkaan, koska sieltä tulevat luvut eivät ole luotettavia.”

Lisäksi EU:ssa ajatellaan, että yhteiset pelisäännöt ovat tärkeitä, Mustonen sanoo. Kun osa maista on jo lähtenyt tekemään toimia, halutaan samat säännöt mieluummin koko unionin laajuisiksi.

Joka tapauksessa EU:n tulevassa päätöksessä on kyse suosituksesta, Mustonen muistuttaa.

”Terveyden suojeluun liittyvät asiat ovat jäsenmaiden omassa päätösvallassa.”

Kiinassa matkustusrajoituksia on kritisoitu. Maa on uhannut asettaa ”vastatoimia” niille maille, jotka rajoituksia asettavat.

Brittilehti The Guardianin mukaan Kiinan ulkoministerin tiedottaja oli sanonut tiedotustilaisuudessa, että matkustusrajoitteilla on Kiinan näkemyksen mukaan poliittinen motiivi.

”Ryhdymme vastatoimiin vastavuoroisuuden periaatteen mukaisesti”, tiedottaja oli lehden mukaan sanonut.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat