Valtion talousarvio on tänä vuonna suurempi kuin koskaan – HS:n grafiikka näyttää, miten budjetin menot ja tulot jakautuvat

Vuoden 2023 talousarvio on ennätyssuuri. Suurin syy tähän on hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen. HS:n grafiikka näyttää, miten budjetin menot ja tulot jakautuvat.

6.1. 2:00 | Päivitetty 6.1. 14:13

Valtion talousarvion loppusumma vuodelle 2023 on 81,3 miljardia euroa. Se on 25,2 prosenttia suurempi kuin viime vuoden budjetti ja suurin tähän mennessä vuosien mittaan tehdyistä budjeteista.

Suurin syy kasvuun on hyvinvointialueiden ja Hus-yhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen – tutummin sanoen soten – rahoituksen sisällyttäminen budjettiin. Valtiovarainministeriö arvioi, että sote-uudistuksen valtion menoja nostava vaikutus on noin 12,1 miljardia euroa.

Tulopuolella valtion arvioidaan saavan viime vuotta enemmän verotuloja.

Valtio ottaa lainaa 1,3 miljardia enemmän kuin viime vuonna. Laina on viime vuotta hieman pienempi suhteessa koko budjettiin. Viime vuonna lainan osuus budjetista oli 11,1 prosenttia, kun tänä vuonna suhdeluku on 10,4 prosenttia.

Menoarvion suurimmat muutokset viime vuoteen verrattuna ovat sisäministeriön (+57,2 %) ja puolustusministeriön (+20,5 %) hallinnonaloilla.

Sisäministeriön suurimmat lisäykset ovat 1,2 miljardin euron panostukset maahanmuuton ja rajavartiolaitoksen toimintaan. Summa on yli 710 miljoonaa euroa viime vuotta suurempi.

Puolustusministeriön suurin yksittäinen menojen kasvu kohdistuu sotilaalliseen maanpuolustukseen eli puolustusvoimiin. Summa on yli 800 miljoonaa euroa viime vuotta suurempi.

Monitoimihävittäjien hankintaan budjetoitu rahasumma on suurin piirtein yhtä suuri kuin viime vuonnakin eli noin 1,5 miljardia euroa.

Valtion ensi vuoden talousarviota voi tarkastella interaktiivisesti myös Valtiovarainministeriön verkkosivulla tutkibudjettia.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat