HS:n tiedot: Halvat sopimukset jäämässä sähkötuen ulkopuolelle

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää, ettei tukea jaeta henkilöille, joiden sähkösopimus on nykyhintoihin nähden edullinen.

Monien sähkölasku on noussut ennätyksellisen suureksi tänä talvena.

4.1. 16:34 | Päivitetty 4.1. 18:50

Sähkötukeen on tulossa sittenkin aiemmin mahdottomana pidetty hintaleikkuri.

Hallituspuolueet käsittelivät keskiviikkona sähkötuen lopullisia ehtoja, ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) toi yllättäen kokoukseen ehdotuksen hintaleikkurissa.

Monet puolueet ovat ajaneet hintaleikkuria, mutta virkamiehet ja sähköyhtiöt ovat aikaisemmin pitäneet sitä käytännön syistä mahdottomana tai vaikeana toteuttaa nopeassa aikataulussa.

Hallituspuolueiden kokouksessa ei asiasta tehty lopullista päätöstä, mutta HS:n tietojen mukaan yksikään puolue ei vastustanut TEM:n esitystä.

Kokouksessa ei päätetty, mihin leikkuri asettuu.

TEM:n virkamiesesityksessä esimerkkinä oli sähkölasku, jossa yksi kilowattitunti maksaa alle 10 senttiä. Senttimäärä voi vielä muuttua, ja se voi olla korkeampikin.

Jos tuki senttimäärä asettuu korkeaksi, se vähentää tukeen menevää rahaa. Tällöin saattaa myös sadan euron omavastuuosuus pienetä.

Tukea eivät siis saisi ne, joilla on edelleen voimassa edullinen vanha sähkösopimus, mutta joiden kulutus on poikkeuksellisen suurta.

Sähkötukea koskeva lakiesityksen on tarkoitus lähteä nopeutetulle lausuntokierrokselle maanantaina.

Hallituspuolueet jatkavat sähkötuen käsittelyä torstaina. Vielä ei päätetty kuinka suuren osuuden sähkölaskusta valtio maksaa.

Hallituspuolueet pyysivät TEM:n virkamiehiltä lisää laskelmia. Hallituslähteiden mukaan suurin osa kysymyksistä on teknisiä eikä suuria poliittisia kiistoja kokouksessa esiintynyt.

HS:n tietojen mukaan TEM esitteli kokouksessa laskelmia, joiden mukaan valtio maksaisi sähkölaskusta 50 prosenttia. Joulukuun alustavissa laskelmissa valtion tuen osuus vaihteli 50–80 prosentin välillä.

TEM:n mukaan joidenkin kuluttajien tuet saattaisivat kasvaa kohtuuttoman suuriksi, jos prosentti on merkittävästi korkeampi. Tämä saattaa vähentää esimerkiksi mahdollisuutta saada muita sähkötukia.

Lue lisää: Lähteet HS:lle: Valtion tuki sähkö­laskuille saattaa pudota odotettua pienemmäksi – TEM ei vahvista

Joulukuussa hallitus päätti, että tuki voi maksaa noin 400 miljoonaa euroa.

TEM:n mukaan laskelmiin liittyy suuria epävarmuuksia.

Sähkötuesta on auki myös se, miten käy muuttajien ja muiden, joiden tukia on vaikea laskea automaattisesti.

Hallitus linjasi monista sähkötuen ehdoista jo 22. joulukuuta.

Hallituksen päätösehdotuksen mukaan tukea maksetaan sähkölaskuista neljältä kuukaudelta. Laskentaperusteena käytetään marras–joulukuun toteutunutta kulutusta.

Omavastuu on sata euroa kuukaudessa, ja tukikatto on 700 euroa kuussa. Tuki maksetaan aikaisintaan maaliskuussa sähköyhtiöiden kautta. Sähköyhtiö vähentää tuen suoraan sähkölaskuista.

Hallitus päätti tuolloin, että tuki voi maksaa valtiolle noin 400 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Saako sähkö­tukea myös mökin lämmitykseen? Tämä kaikki tuesta kannattaa tietää

Kirjoitusta on monin osin muutettu hallituspuolueiden kokouksen päätyttyä 4.1.2022 kello 18.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat