Uuden puolustus­ministerin pesti kestää 55 päivää: ”Se voi kuulostaa lyhyeltä, mutta se voi olla myös erittäin pitkä aika”

Isyysvapaalle jäävän Antti Kaikkosen on määrä palata puolustusministerin tehtäviin maaliskuun alussa.

5.1. 7:07 | Päivitetty 5.1. 15:49

Uusi puolustusministeri Mikko Savola (kesk) pitää lyhyen ministerikautensa yhtenä painopisteenä sotilasliitto Naton jäsenyyteen valmistautumista.

Savola nimettiin uudeksi puolustusministeriksi torstaina iltapäivällä. Puolustusministerinä toiminut Antti Kaikkonen (kesk) jäi noin kahdeksi kuukaudeksi isyysvapaalle.

”Luonnollisesti tärkein tavoitteemme juuri nyt on jäsenyytemme saattaminen maaliin saakka. Tätä aion myös omalta osaltani edistää”, Savola sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Savola kertoi olevansa tiiviisti yhteydessä kansainvälisesti ja tapaavansa ensimmäisenä Ruotsin ja Viron puolustusministerit. Turkkiin hänellä ei ole suunnitelmissa matkaa. Helmikuussa Savola osallistuu Naton puolustusministerikokoukseen.

”Kansainvälisten kokousten yhteydessä on mahdollisuus kahdenvälisiin tapaamisiin”, Savola sanoi.

Naton entinen apulaispääsihteeri Stephanie Babst esitti Lännen Median haastattelussa torstaina, että Nato lyhentäisi jäsenyysprosessiaan ja että Suomelle ja Ruotsille myönnettäisiin sotilasliiton turvatakuut ilman Turkin ja Unkarin ratifiointeja.

Lue lisää: LM: Naton entinen apulais­­pää­sihteeri ehdottaa, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys­prosessia lyhennettäisiin

Savola muistutti, että avaus on uusi eikä mitään virallisia keskusteluja aiheesta ole käyty.

”Me noudatamme virallisia pelisääntöjä”, Savola sanoi.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk) nimitettiin puolustusministeriksi torstaina.

Savolan johtaman puolustusministeriön odotetaan käsittelevän uusia asevientilupia Turkkiin lähiaikoina. Suomi ei ole muutamaan vuoteen myöntänyt puolustustarvikkeille uusia vientilupia Turkin suuntaan.

Savolan mukaan esitykset katsotaan tapauskohtaisesti.

”Suhtaudun lähtökohtaisesti myönteisesti asevientilupiin. Suomalaisen puolustusteollisuuden vahva osaaminen on osa huoltovarmuutta.”

Savola korosti, kuinka Suomen puolustuksen ytimessä on vahva kansallinen puolustus. Hän halusi kiittää erikseen vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa työskenteleviä.

”Suomalaisten maanpuolustustahto on tutkitusti, viimeisimmänkin tutkimuksen perusteella erittäin korkea ja siitä on jatkossakin pidettävä kiinni.”

Savolan mukaan Suomi myös valmistelee tällä hetkellä 12. apupakettia Ukrainalle. Suomi ei ole aiemmin tarkemmin kertonut, millaista apua Ukrainaa lähetetään, eikä Savolakaan tätä yksilöinyt.

Savolan pätkäpesti ministerinä kestää 55 päivää.

”Se voi kuulostaa lyhyeltä, mutta se voi olla myös erittäin pitkä aika”, Savola sanoi ja viittasi maailmanpoliittiseen tilanteeseen.

Savola sanoi antavansa kaiken aikansa ja energiansa tulevina viikkoina ministerin tehtävään.

”Haluan toimia niin, että isänmaassa on kansalaisella hyvä olla.”

Kaikkosen on määrä palata puolustusministerin tehtäviin maaliskuun alussa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat