Korona-asioista vastaavat ministerit kokoontuvat illalla puimaan EU:n Kiina-suositusta

Ruotsi ja Saksa alkavat vaatia Kiinasta saapuvilta negatiivista testiä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

5.1. 11:26 | Päivitetty 5.1. 13:09

Korona-asioista vastaavat ministerit kokoontuvat illalla. STT:n tietojen mukaan kokouksessa käydään läpi EU-maille eilen annettua testisuositusta ja miten Suomi asiaan reagoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on aiemmin kertonut suhtautuvansa varovaisen myönteisesti siihen, että Suomi voisi vaatia Kiinasta saapuvilta matkailijoilta koronatestitodistuksen. Moni maa on jo aiemmin päätynyt samaan ratkaisuun.

”Tärkeintä olisi, että matkustajalla olisi jo valmiina ennakkotestitodistus maahan tultaessa, niin se ei rasittaisi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa”, Kiuru sanoo STT:lle.

Eilen EU-maita voimakkaasti suositeltiin vaatimaan kaikilta Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronavirustestiä, joka pitäisi tehdä 48 tuntia ennen matkan alkua. Asiasta päätettiin EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin kutsumassa kokouksessa, jossa myös suositeltiin kaikkia Kiinaan ja Kiinasta matkustavia käyttämään lentomatkansa aikana kasvomaskia.

Koronatartuntojen määrä Kiinassa on kasvanut sen jälkeen, kun maa purki tiukat koronarajoituksensa.

Useampi Euroopan maa on jo ilmoittanut ryhtyvänsä vaatimaan testejä, joukossa muun muassa Britannia, Ranska ja Espanja. Joukon jatkoksi liittyi torstaina Ruotsi, joka alkaa lauantaista lähtien vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä.

Maan terveys- ja sosiaaliministeri Jakob Forssmed kertoi uutistoimisto TT:n mukaan, että testivaatimus on voimassa kolmen viikon ajan ja koskee aikuisia ja yli 12-vuotiaita lapsia riippumatta siitä, ovatko matkustajat rokotettuja vai ei. Testivaatimus ei koske Ruotsin kansalaisia eikä Ruotsissa tai EU-maissa pysyvästi asuvia.

Toimellaan Ruotsi haluaa jarruttaa uusien virusmuunnoksien leviämistä ja siten keventää terveydenhoidon kuormitusta.

Myöhemmin samasta linjauksesta ilmoitti Saksan terveysministeri Karl Lauterbach. Ministerin mukaan Saksa panee toimeen uudet rajoitukset lähiaikoina. Lauterbachin mukaan Saksa alkaa vaatia matkustajilta ainakin negatiivista pikatestiä ennen saapumista maahan. Lisäksi Saksa aikoo tehdä pistokokeita tunnistaakseen uusia virusmuunnoksia ja tutkimaan Kiinasta saapuvien lentojen jätevesiä, kertoi uutistoimisto AFP.

Euroopan ulkopuolella linjauksia Kiinasta saapuvien testivaatimuksista ovat tehneet ainakin Australia, Kanada ja Yhdysvallat.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat