Vihreiden Hassi haluaa selvityksen Matti Saarelaisen tapauksesta

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi torstaina, että supo raportoi operatiivisesta toiminnastaan säännöllisesti valtionjohdolle ja sama koskee salassa pidettäviin tietoihin oikeutettuja eduskunnan valiokuntia.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi eduskunnan täysistunnossa 12. joulukuuta.

5.1. 20:29

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi vaatii selvitystä suojelupoliisin (supo) entisen työntekijän Matti Saarelaisen tapauksesta.

Hassi esitti suojelupoliisin päällikölle Antti Pelttarille Saarelaisen tapauksen selvittämistä torstaina Twitterissä.

”Sopivalle eduskunnan elimelle voinette kuitenkin tehdä tiliä Case Saarelaisesta”, Hassi kirjoitti Pelttarille.

Hassi jatkoi Demokraatille, että jonkin tahon pitäisi Saarelaisen tapauksesta saada selvyys. Torstaina illalla supon päällikkö Pelttari ilmoitti Twitterissä, että suojelupoliisi raportoi operatiivisesta toiminnastaan ja yleisesti kiinnostavista supoon liittyvistä asioista valtionjohdolle. Hän viittaa vastauksessaan myös eduskunnan tiedustelu­valvonta­valiokuntaan (TiV).

”Eduskunnan valiokunnilla on oikeus myös salassa pidettäviin tietoihin. Supo raportoi TiV:lle säännöllisesti valiokunnan pyyntöjen mukaisesti, tarvittaessa myös nyt julkisuudessa esillä olevista asioista”, Pelttari kirjoitti.

STT kertoi uutenavuotena, että Saarelainen joutui lähtemään Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta epäasiallisen käytöksensä vuoksi vuonna 2019.

Lisäksi tällä viikolla entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) kertoi julkisuudessa Saarelaisen joutuneen lähtemään 2000-luvun alussa Ulkomaalaisviraston johtajan tehtävästä viraston lahjusrikostuomion saaneen osastosihteerin vuoksi.

Rajamäen mukaan Saarelainen menetti hänen luottamuksensa. Saarelainen kiisti Iltalehdelle Rajamäen väitteen lähdön syistä.

Molemmista johtotehtävistä lähdettyään Saarelainen päätyi takaisin suojelupoliisiin töihin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ei torstaina ottanut kantaa STT:lle siihen, pitäisikö hänen johtamansa valiokunnan pyytää asiasta selvitystä.

Kantaa ei STT:lle ottanut myöskään tiedustelu­valvonta­valiokuntaa johtava Mika Kari (sd). Tiedustelu­valvonta­valiokunta on suojelupoliisia valvova parlamentaarinen toimielin, mutta Kari vetoaa asiassa johtamansa valiokunnan salassa­pito­säännöksiin.

”Kansanedustajana olen tätä uutisointia katsellut, ja varmasti se herättää kysymyksiä muillekin kuin itselleni”, sanoi Kari.

Saarelainen jäi eläkkeelle vuonna 2022.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat