Sisä­ministeri Mikkonen: Turvallisuusalalla on vakavia ongelmia

”Kansalaisten on voitava luottaa turvallisuusalan toimijoiden ammattitaitoon”, kirjoittaa sisäministeri Krista Mikkonen Twitterissä.

Sisäministeri Krista Mikkonen pitää Espoon Ison Omenan lauantaisia tapahtumia järkyttävinä.

9.1. 9:35

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on pyytänyt Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa.

Mikkonen kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä. Mikkonen toteaa viime aikojen uutisiin viitaten, että alalla on vakavia ongelmia, joihin on puututtava.

”Kansalaisten on voitava luottaa turvallisuusalan toimijoiden ammattitaitoon. Oli kyse viranomaisista tai yksityisten turvallisuusyritysten työntekijöistä. Koulutuksella ja valvonnalla on varmistettava, ettei liiallista voimankäyttöä tai aseman väärinkäyttöä tapahdu”, Mikkonen kirjoittaa.

Mikkonen sanoo pyytäneensä viime viikolla Poliisihallitukselta selvitystä valvonnasta. Hänen mukaansa jatkotoimenpiteitä arvioidaan selvityksen pohjalta. Mikkonen kertoo lisäksi, että alan koulutusvaatimuksista on päätetty viimeksi vuonna 2016.

Lauantaina vartijoiden kiinniottama ihminen kuoli kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan ihminen meni kiinniottotilanteessa elottomaksi ja kuoli elvytyksestä huolimatta.

Silminnäkijöiden mukaan vartijat ottivat hänet kiinni ja painoivat hänet makaamaan vatsalleen maahan.

Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena. Lisäksi turvallisuusalan yhtiö Securitas tekee tapauksesta oman sisäisen selvityksensä.

Lisäksi joulun aikaan poliisi tiedotti laajasta pahoinpitelykokonaisuudesta, jossa järjestyksenvalvojia epäillään sekä väkivallasta että useista muista rikoksista. Tutkinnassa on yli 20 epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat toukokuun ja joulukuun 2022 välille.

Epäilyissä on eriasteisia pahoinpitelyrikoksia, laittomia uhkauksia ja kunnianloukkauksia sekä salassapitorikoksia sekä huumausaineen käyttörikoksia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat