Maataloudelle tulossa sadan miljoonan euron tukipaketti

Esitys on kiireellinen valtion lisätalousarvioesityksen aikataulun vuoksi, ja siksi lausuntoaika on tavallista lyhyempi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan samassa yhteydessä maatalouden tukipaketin kanssa tulee myös yrityksille ja kuluttajille pidennystä sähkölaskun maksuaikaan. Pidennys on 60 vuorokautta yrityksille ja neljä kuukautta yksityistalouksille.

10.1. 14:49 | Päivitetty 10.1. 17:50

Hallituksen esitys määräaikaiseksi maatalouden lannoite- ja sähkötueksi lähtee tiistaina lausunnoille. Esitys on kiireellinen valtion lisätalousarvioesityksen aikataulun vuoksi, ja siksi lausuntoaika on tavallista lyhyempi. Lausuntokierros kestää ensi viikon tiistaihin asti.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että sähkön ja lannoitteiden kustannustukea voitaisiin myöntää komission valtiontuen tilapäisiä Ukraina-kriisipuitteita koskevan tiedonannon ja Euroopan komissiolle tehtävän erillisen ilmoituksen mukaisina valtiontukina.

STT:n tietojen mukaan maataloudelle kaavailtu kokonaistukipaketti on tällä hetkellä yli sata miljoonaa euroa. Mittaluokka määräytyy energian hinnan kehityksen mukaan.

HS:n lähteet vahvistavat STT:n tiedot.

Hallitus neuvotteli maataloustuesta pitkään jo marraskuussa, mutta se kaatui hallituksen riitelyyn. Jo tuolloin tuen määrän arveltiin olevan noin sata miljoonaa euroa.

Aluksi oli tarkoitus, että maatalouden tuesta ja Sdp:n vaatimasta 700 miljoonan euron hoitovelkatuesta sote-tuelle neuvotellaan samaan aikaan.

Joulukuussa ministerit kuitenkin päättivät, että lakiesitykset sähkötuesta ja maatalouden lannoitustuesta viedään samaan aikaan lausunnoille.

HS:n tietojen mukaan lausunnoille lähtee maataloudelle suunnattu tukiesitys, jonka hinta on noin 120 miljoonaa euroa. Lakiesitys on siinä mielessä virkamiesesitys, etteivät hallituspuolueet ole lopullisesti vielä sitoutuneet siihen. Myös tuen määrä voi vielä muuttua.

Hallituksen talouspoliittiset erityisavustajat ovat alkaneet valmistella myös ensi viikon loppupuolella varsinaisesti alkavia neuvotteluja lisätalousarviosta. He ovat kuulleet virkamiehiä hoitovelasta, mutta varsinaisia neuvotteluja ei ole vielä käyty.

Maataloustuella on kiireempi kuin sote-tuella, sillä maataloustuki tarvitsee lakimuutoksen, mutta sote-rahoituksen lisääminen ei.

Puolueet ovat sopineet, että lausuntokierroksen jälkeen sekä energiatuen että maataloustuen yksityiskohdat voivat vielä muuttua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan samassa yhteydessä tulee myös yrityksille ja kuluttajille pidennystä sähkölaskun maksuaikaan. Pidennys on 60 vuorokautta yrityksille ja neljä kuukautta yksityistalouksille.

Lue lisää: Hallituksen esitys viimein valmis: Sähkötuki jäämässä 50 prosenttiin, oma­vastuu laskee 90 euroon

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat