Li Andersson: Vartijan perus­koulutuksen 120 oppi­tuntia on liian vähän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson pitää vartijaväkivaltaa vakavana yhteiskunnallisena ongelmana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvattuna elokuussa.

10.1. 16:01

Vartijan peruskoulutus on liian lyhyt, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson. Hän kertoo kannastaan viestipalvelu Twitterissä.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vartijan peruskoulutuksen 120 oppituntia on liian vähän, kun huomioidaan heidän käyttämänsä valta julkisessa tilassa”, Andersson kirjoittaa.

Opetusministeri toteaa, että asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta on sisäministeriön vastuulla. Hänen mukaansa jos asetusta muutetaan, opetus- ja kulttuuriministeriö muuttaa ammatillisen koulutuksen sisältöjä vastaamaan uusia vaatimuksia.

Lue lisää: Vartijoiden koulutuksessa tutustutaan voimakeinoihin kuuden tunnin ajan

Lue lisää: Kansanedustajat lisäisivät turvallisuus­alan koulutus­vaatimuksia

Andersson pitää vartijaväkivaltaa vakavana yhteiskunnallisena ongelmana.

”On surullista, että asia nousee kunnolla esiin vasta vakavien rikoksien jälkeen. Pidän tärkeänä, että esillä olevien törkeiden rikosepäilyjen tarkan perkaamisen lisäksi tehdään myös rakenteellisia uudistuksia”, Andersson kirjoittaa.

Turvallisuusala on noussut keskusteluun viimeaikaisten tapahtumien myötä.

Viikonloppuna vartijoiden kiinniottama ihminen kuoli kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan ihminen meni kiinniottotilanteessa elottomaksi ja kuoli elvytyksestä huolimatta.

Silminnäkijöiden mukaan vartijat ottivat hänet kiinni ja painoivat hänet makaamaan vatsalleen maahan. Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena.

Lisäksi joulun aikaan poliisi tiedotti laajasta pahoinpitelykokonaisuudesta, jossa järjestyksenvalvojia epäillään sekä väkivallasta että useista muista rikoksista.

Tutkinnassa on yli 20 epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat toukokuun ja joulukuun 2022 välille. Epäilyissä on eriasteisia pahoinpitelyrikoksia, laittomia uhkauksia ja kunnianloukkauksia sekä salassapitorikoksia sekä huumausaineen käyttörikoksia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat