Puolustusministeriö: Leopard-vaunujen luovuttamisesta Ukrainaan olisi hyvä keskustella muiden Euroopan maiden kanssa

Puolustusministeriö arvioi yhdessä Puolustusvoimien kanssa sen, mitä apua Ukrainaan voidaan luovuttaa.

Leopard 2 A 6 -taistelupanssarivaunun käyttöä koulutettiin Parolassa tammikuussa.

12.1. 15:38

Puolustusministeriön mukaan Ukrainan tarve taistelupanssarivaunuille on Suomella tiedossa. Ministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön Tarja Jaakkolan mukaan aloite juuri Leopard 2 -taistelupanssareiden antamisesta Ukrainalle on melko tuore ja Suomi seuraa tilannetta.

”Leopard-taistelupanssarivaunuilla on Euroopassa useita eri käyttäjiä, ja tästä johtuen olisi hyvä keskustella niiden mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle yhdessä eurooppalaisten käyttäjien kesken”, Jaakkola viestitti STT:lle sähköpostitse.

Hänen mukaansa on huomattava, että kyse olisi Ukrainan kannalta uudesta asejärjestelmästä, mikä edellyttää itse panssareiden luovuttamisen lisäksi myös koulutusta sekä tarvittavan huolto- ja kunnossapito-ohjelman luomista Ukrainaan.

Puolustusministeriö arvioi yhdessä Puolustusvoimien kanssa sen, mitä apua Ukrainaan voidaan luovuttaa. Jaakkolan mukaan tätä arviointia tehdään jatkossakin kaikesta luovutettavasta puolustusmateriaalista.

”Tuen pitää vastata Ukrainan tarpeisiin, mutta omaa puolustuskykyämme ei myöskään pidä heikentää”, Jaakkola viestittää.

Lisäksi luovutettaville tuotteille tarvitaan asianmukaiset vientiluvat. Jos materiaali on ostettu käytettynä kolmannesta maasta, Jaakkolan mukaan on mahdollista, että vientilupa tarvitaan kahdelta valtiolta.

Suomen Leopard-taistelupanssarit on ostettu käytettyinä Saksasta ja Hollannista.

Suomi ei ole toistaiseksi avannut Ukrainalle luovutettavan puolustusmateriaalin sisältöä. Perusteena on ollut sekä avun perillemenon turvaaminen että kansallinen turvallisuus.

”Julkisuuslinjaukseen ei ole tulossa muutosta, mutta harkitsemme kyllä, voimmeko jossain vaiheessa avata luovutetun materiaalin sisältöä esimerkiksi tuoteluokittain”, Jaakkola kertoo.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat