Niinistö: Jos Leopardeja luovutetaan, Suomen anti ei voi olla kovin suuri

Suomi on Leopardien käyttäjämaista ”ainutlaatuisessa asemassa” Venäjän rajanaapurina ja Naton ulkopuolella, Niinistö muistuttaa. Lännen taistelupanssarit eivät ehdi Ukrainan avuksi ennen kesää, varoittaa Pekka Toveri.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

12.1. 18:47

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomenkin panosta kaivataan, jos linjaus taistelupanssareiden luovuttamisesta Ukrainalle muuttuisi nykyisestä ja asiassa syntyy yhteistä eurooppalaista hanketta. Euroopassa Leopardeja on käytössä yli kymmenessä maassa. Niinistö muistuttaa Suomen olevan näistä kuitenkin ainutlaatuisessa asemassa siksi, että ”me emme ole Naton jäsen ja meillä on välitön raja Venäjään”.

”Tämä on otettava huomioon. Jos taistelupanssarivaunujen luovuttamiseen päädytään, Suomen anti ei siten määrällisesti voi olla kovin lukuisa”, Niinistö perusteli sähköpostikommenteissaan STT:lle torstaina.

Niinistö kehottaa myös huomioimaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin vuoden alussa käymän keskustelun, jonka päätteeksi maat päättivät lähettää Ukrainaan rynnäkköpanssarivaunuja.

”Taistelupanssarivaunujen, kuten Leopardien, osalta luovutuksiin ei ole päädytty ja siihen on varmasti omat syynsä”, Niinistö toteaa.

Suomella on yli 200 saksalaisvalmisteista Leopard 2 -taistelupanssaria.

Puolustusministeriön osastopäällikkö Tarja Jaakkola kommentoi aiemmin torstaina, että aloite juuri Leopardien antamisesta Ukrainalle on melko tuore ja Suomi seuraa tilannetta.

”Leopard-taistelupanssarivaunuilla on Euroopassa useita eri käyttäjiä, ja tästä johtuen olisi hyvä keskustella niiden mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle yhdessä eurooppalaisten käyttäjien kesken”, Jaakkola viestitti STT:lle sähköpostitse.

Puolustusministeriö arvioi yhdessä Puolustusvoimien kanssa sen, mitä apua Ukrainaan voidaan luovuttaa.

Leopard 2 A 6 taistelupanssarivaunu Parolassa.

”Tuen pitää vastata Ukrainan tarpeisiin, mutta omaa puolustuskykyämme ei myöskään pidä heikentää”, Jaakkola viestitti.

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi keskiviikkona maan haluavan antaa Ukrainalle panssareitaan osana kansainvälistä koalitiota. Mahdollinen päätös voi olla pöydällä Ukrainan aseapukokouksessa Ramsteinissa ensi viikon perjantaina.

Tärkeä ratkaisun avain on Saksa, jolta tarvitaan Leopardien valmistajana lupa niiden vientiin edelleen.

Nopeaa vaikutusta Leopardeilla ei tämän hetken sotatilanteeseen Ukrainassa olisi, muistuttaa kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri. Hänen mukaansa taistelutekniikan ja -taktiikan jo entuudestaan tuntevan panssarimiehistön kouluttaa uuteen kalustoon helposti kahdeksassa viikossa.

Pekka Toveri

”Kunnossapito- ja korjaushenkilöstön koulutus kestää pitempään”, Toveri kertoi sähköpostitse.

Hän arvioi, että Leopardien suorituskyvyt voisivat olla ukrainalaisten käytössä ensi kesään mennessä.

”Tämä edellyttäisi, että vaunumiehistöt ja mekaanikot kyetään kouluttamaan lähes yhtenä eränä ulkomailla, kalustolla korvataan vanhempia vaunuja olemassa olevassa prikaatissa ja että huollossa voidaan tukeutua naapurimaihin”, Toveri luettelee.

Britannian odotetaan ilmoittavan lähiaikoina kymmenen Challenger-taistelupanssarin antamisesta Ukrainalle. Tämän on toivottu vaikuttavan Saksaan, mutta liittokansleri Scholzin tiedottaja sanoi keskiviikkona, ettei Britannian päätös muuta mitään. Politico-verkkolehden mukaan Scholz haluaa koordinoida mahdollisen panssariavun Yhdysvaltain kanssa.

Varaliittokansleri Robert Habeck tosin sanoi torstaina, ettei Saksan pitäisi asettua esteeksi panssariavulle Ukrainaan.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat