Mitä ratkaisuja puolue­johtajilla on ihmis­kunnan ja Suomen kohtalon­kysymyksiin? HS:n vetämä vaali­tentti Sanoma­talossa

Sanomatalon Mediatorilla järjestetään keskiviikkona 15. helmikuuta ilmastoon ja luontoon keskittyvä vaalitentti.

HS:n vetämään tenttiin osallistuvat Sanna Marin, Annika Saarikko, Riikka Purra ja Petteri Orpo sekä neljä muuta eduskuntapuolueen puheenjohtajaa.

15.1. 16:54

Olemme valtatiellä matkalla ilmastohelvettiin – ja jalkamme on edelleen kaasupolkimella. Näin sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres marraskuussa YK:n ilmastokokouksessa Egyptissä.

Ilmastokriisi, luontokato ja luonnonvarojen ylikulutus liittyvät kaikki toisiinsa, sillä luontokato kiihdyttää ilmastokriisiä – ja ilmaston lämpeneminen kiihdyttää puolestaan luontokatoa. Nämä ongelmat on siis ratkaistava yhdessä.

Ja ratkaisuilla on kiire. Pitäisihän luontokato pysäyttää Suomessa vuoteen 2030 mennessä ja Suomen hiilineutraalisuus saavuttaa vuonna 2035.

Huhtikuussa valittava seuraava eduskunta on siis paljon vartijana. Etenkin kun suomalaista luontoa voidaan suojella vain Suomessa.

Mitä ratkaisuja eri puolueet tarjoavat näihin ihmiskunnan ja Suomen kohtalonkysymyksiin?

Onko ylikulutus mahdollista lopettaa ilman elämän kurjistumista?

Pitäisikö metsien suojelua lisätä tai metsälakia uudistaa? Miten Itämeri pelastetaan?

Mihin suuntaan Suomen maataloutta ja energiajärjestelmää pitää kehittää, jotta ne olisivat sekä kestäviä että omavaraisia?

Mitä toimia Suomessa on aloitettava ilmastonmuutoksen seurauksiin sopeutumiseksi?

Vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin kuullaan keskiviikkona 15. helmikuuta kello 18, kun Sanomatalon Mediatorilla järjestetään ilmastoon ja luontoon keskittyvä vaalitentti.

Ympäristötenttiin osallistuvat Sanna Marin, Annika Saarikko, Riikka Purra ja Petteri Orpo sekä Maria Ohisalo, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah.

Vaalitenttiin osallistuvat kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat Sanna Marin (sd), Riikka Purra (ps), Petteri Orpo (kok), Annika Saarikko (kesk), Maria Ohisalo (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r) ja Sari Essayah (kd).

Tentin järjestäjät ovat kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä tulevaisuustalo Sitra. Helsingin Sanomat vastaa tentin sisällöstä: puheenjohtajia tenttaavat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Petja Pelli.

Tenttiä voi tulla katsomaan paikan päälle Sanomataloon tai sitä voi seurata suorana osoitteesta HS.fi.

Kysyttävää puoluejohtajilta riittää, sillä siirtymä kohti hiilineutraalia ja luontoa säästävää yhteiskuntaa tarkoittaa merkittäviä muutoksia käytännössä kaikkialla: teollisuudessa, työpaikoilla, maataloudessa, metsissä, ihmisten arjessa. Kaikki tämä vaatii mittavia investointeja niin Suomessa kuin maailmallakin.

Tentissä on tarkoitus puhua myös siitä, mitä mahdollisuuksia tilanne tuo taloudelle. Onhan Suomelle hyvät edellytykset rakentaa vihreästä siirtymästä talouden tukijalka – jos nyt ryhdytään toimeen. Ja toimeen on ryhdyttävä myös taloudellisista lähtökohdista tarkastellen. Jos ekologisia reunaehtoja ei tunnisteta, tulevaisuudessa meillä ei ole taloutta.

Jos itselläsi on ympäristöteemoihin liittyvä kysymys tenttiin, voit ehdottaa sitä marko.junkkari@hs.fi tai petja.pelli@hs.fi

Fakta

HS:n vaalisuoria

  • Lasten uutisten tentti tiistaina 14. helmikuuta. Paikalla sata lasta sekä Sanna Marin (sd), Riikka Purra (ps), Petteri Orpo (kok), Petri Honkonen (kesk), Maria Ohisalo (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r), Sari Essayah (kd) sekä Harry Harkimo (liik)

  • Luontokato- ja ilmastotentti keskiviikkona 15. helmikuuta klo 18–19.30: kahdeksan eduskuntapuolueiden puheenjohtajaa

  • Maaliskuun loppupuoliskolla retoriikkakisa Helsingin seudun ehdokkaille

  • Suuri puheenjohtajatentti tiistaina 28. maaliskuuta

  • Kaikki katsottavissa suorana HS.fi:ssä, osaan myös pääsy paikanpäälle Mediatorille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat