Orpo puolusti kommenttejaan hiili­nieluista: ”Minä en ole tiede­kriittinen”

”Jokaisen pitäisi pohtia sitä, että oho, olipa ne muuttuneet, ja miten sinne maaliin päästään”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi hiilinieluista perjantaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osallistui perjantaina Politiikan toimittajat ry:n järjestämään debattiin.

13.1. 14:48 | Päivitetty 13.1. 15:51

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on tarkensi perjantaina kommenttejaan, joita hän esitti aiemmin viikolla Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemästä hiilinielulaskelmasta. Orpo kommentoi asiaa Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa.

”Minä en ole tiedekriittinen. Minä en koskaan kyseenalaista tiedettä ja tutkimusta”, Orpo sanoi.

Orpo ihmetteli Luken laskelmia keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n vaalitentissä.

Viime vuonna Luke kertoi, että Suomen maankäyttösektori oli muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi ja että metsien hiilinielut romahtivat. Selvityksen mukaan syitä tähän ovat puiden kasvun hidastuminen ja kiihtyneet hakkuut.

”Minusta on aivan käsittämätöntä, että nämä hiilinielulaskelmat voivat heitellä käsittämättömiä määriä. Ja sitten sen perässä juostaan ja yhtäkkiä tekemään taas johtopäätöksiä. Ei tämä voi mennä niin”, Orpo sanoi keskiviikkona.

”Meidän täytyy saada varma perusta sille, miten hiilinielut määritellään ja lasketaan, jotta meillä on varma käsitys siitä, mikä on oikeudenmukaista”, hän jatkoi.

Lue lisää: Kokoomuksen Orpo ihmetteli ”käsittämättömästi” heitteleviä hiilinielu­laskelmia ja niistä tehtyjä johto­päätöksiä

Samansuuntaisia kommentteja kuultiin myös muiden puolueiden puheenjohtajilta. Esimerkiksi Riikka Purra (ps) viittasi Luken tutkimukseen ”jonain laskelmana” ja Sari Essayah (kd) sanoi, että yhden vuoden laskelman tuijottaminen vääristäisi kokonaisuutta.

Luken tutkijoita lausunnot yllättivät ja ihmetyttivät. Heidän mukaansa laskelmat ovat erittäin vahvalla pohjalla.

Lue lisää: Tutkijat yllättyivät Petteri Orpon tiedekritiikistä: ”Ei ole ehtinyt tai halunnut perehtyä”

Perjantain väittelyssä Orpo sanoi, ettei ole tiedekriittinen ja vain todenneensa ”sen faktan, että hiilinielulaskelmien tulokset vaihtelevat todella paljon”. Luken mukaan eri vuosien välinen vaihtelu tuloksissa johtuu pääasiassa hakkuista, joihin vaikuttaa puun kysyntä, eikä laskutavasta.

Orpo korosti, että hiilinieluilla ja niiden laskemisella on keskeinen merkitys, miten Suomi saavuttaa tavoitteensa olla hiilineutraali vuonna 2035.

Orpo sanoi keskustelleensa perjantaina Luken tutkimusylijohtajan Antti Asikaisen kanssa asiasta. Orpo kertoi aloittaneensa puhelun sanomalla, että ei ole tiedekriittinen vaan ”yliopistomaailman kasvatti”. Hän ei pahoitellut sanojaan.

Orpon mukaan hiilinielut ovat suuri kysymys vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa, kun ajatellaan hiilineutraaliustavoitetta.

”Jokaisen pitäisi pohtia sitä, että oho, olipa ne muuttuneet, ja miten sinne maaliin päästään.”

Eduskuntavaalit käydään 2. huhtikuuta.

Lue lisää: Marin: ”Jos kokoomus luopuu vuorineuvosten vero­alennuksista ja haihatteluista”, on hallitus­yhteistyö mahdollinen

Lue lisää: Marin: Perussuomalaiset on rasistinen puolue

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat