Kampanja tavoittelee lakia eutanasiasta seuraavaan hallitusohjelmaan

Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistys tavoittelee lakia eutanasiasta seuraavaan hallitusohjelmaan.

13.1. 14:12 | Päivitetty 13.1. 15:52

Eutanasian eli armokuoleman laillistamista Suomessa ajava kampanja toivoo, että eutanasian mahdollistavaa lainsäädäntöä edistettäisiin seuraavassa hallitusohjelmassa.

Asiasta kertoi STT:lle perjantaina puheenjohtaja Juha Hänninen Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistyksestä, joka on kampanjan takana.

Hännisen mukaan riippuu tulevasta hallituspohjasta, onko lakihankkeella mahdollisuuksia edetä seuraavalla vaalikaudella. Hänen mukaansa nykyisissä eduskuntapuolueissa eutanasiaa vastustetaan käytännössä ainoastaan uskonnollisin perustein.

Hänninen kertoi tavanneensa viime keväänä eduskuntapuolueiden kansanedustajia lakihankkeen tiimoilta.

”Vihreät ja vasemmistoliitto ovat selkeästi kertoneet myönteisen kannan eutanasialakiin ihan puoluetasolla”, Hänninen sanoi.

”Perussuomalaisissa, kokoomuksessa, Sdp:ssä ja Rkp:ssä on sekä vastustajia että kannattajia.”

Hännisen mukaan keskustasta ei löydy yhtä selkeästi eutanasian kannattajia kuin edellä mainituista puolueista. Ainoa eutanasiaa selkeästi vastustava puolue on Hännisen mukaan kuitenkin kristillisdemokraatit.

”Heillähän on ollut yksiselitteisen kielteinen kanta jo pitkään. Kyllä näistä puolueista eutanasian selkeää vastustusta löytyy oikeastaan vain uskonnollisin perustein”, Hänninen sanoi.

Kansalaisten mielipide on Hännisen mukaan jo pitkälti eutanasian kannalla Suomessa.

Hän viittaa vuonna 2017 tehtyyn Helsingin Sanomien kyselyyn, jossa 14 prosenttia vastusti eutanasian laillistamista. Neljä vastaajaa viidestä kannatti eutanasiaa.

Perjantaina aloitettu kampanja ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa yritetään saada eutanasia lailliseksi. Keväällä 2018 eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa esitettiin eutanasian laillistamista. Aloite hylättiin.

Kansalaisaloitteen myötä sosiaali- ja terveysministeriö asetti kuitenkin asiantuntijaryhmän pohtimaan eutanasian laillistamista.

Elokuussa 2021 antamassaan loppuraportissa työryhmä totesi, ettei se löytänyt yksimielistä näkemystä eutanasian laillistamiskysymykseen.

Muun muassa Suomen Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa asiantuntijaryhmässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat