Ursula von der Leyen: Eurooppa tarvitsee rahoitusvälineitä vastatakseen Yhdysvalloille

Komissio kartoittaa parhaillaan jäsenmaiden näkemyksiä siitä, pitäisikö yritysten valtiontuen sääntöjä muuttaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili Kiirunassa Ruotsissa muun komission mukana torstaina ja perjantaina.

13.1. 19:16

Kiiruna

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Euroopan unionin tarvitsevan rahoitusvälineitä, kun se pyrkii vastaamaan Yhdysvaltain tuoreeseen ilmastopakettiin, joka sisältää kaikkiaan 369 miljardin euron edestä erilaisia toimia vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

”Rahoitusta tarvitaan lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, jotta Euroopan vastaus on riittävä”, von der Leyen sanoi perjantaina.

EU-komissaarit ja juuri aloittaneen EU-puheenjohtajamaan Ruotsin ministerit tapasivat perjantaina Kiirunassa Pohjois-Ruotsissa. Yksi keskustelunaiheista oli Yhdysvaltain ilmastopaketti, jota kutsutaan myös nimellä IRA (Inflation Reduction Act, inflaation vastainen laki), ja IRA:n vaikutukset Euroopan kilpailukykyyn.

Von der Leyenin mukaan EU:n pitää pystyä antamaan eurooppalaisyrityksille signaali siitä, että niiden huolet tasapuolisista kilpailuoloista otetaan vakavasti.

Komissio neuvottelee IRA:n soveltamisesta parhaillaan Yhdysvaltain hallinnon kanssa, jotta sen ”negatiivisia sivuvaikutuksia” Euroopalle pystyttäisiin pienentämään, von der Leyen sanoi.

”Katsomme tarkemmin muun muassa sähköautotuotantoa ja haluamme varmistaa, että EU saa saman kohtelun lainsäädännössä kuin Meksiko ja Kanada”, von der Leyen sanoi.

IRA:an sisältyy vaatimuksia muun muassa siitä, että sähköauton ostaja saa tukea, jos ostettava auto on koottu Pohjois-Amerikan maaperällä pääosin Pohjois-Amerikassa tuotetuista osista.

IRA:n ohella huolenaiheena on Kiina, joka von der Leyenin mukaan kilpailee epäreilusti tuulivoimaan ja aurinkovoimaan liittyvässä teknologiassa ”massiivisilla ja piilotetuilla” valtiontuilla.

Financial Times -lehden mukaan EU käy parhaillaan läpi omia valtiontukisääntöjään sillä silmällä, pitäisikö myös Euroopassa mahdollistaa yritysten paremmat valtiontuet vastauksena Yhdysvalloille.

Pelkona on, että Yhdysvallat alkaa vetää investointeja, jotka muuten olisivat sijoittuneet Eurooppaan.

Valtiontukisääntöjä on höllennetty jo aiemmin koronapandemian takia. EU-maat tukivat pandemian runtelemia yrityksiä, jotta konkursseilta olisi vältytty.

Von der Leyenin mukaan valtiontukisäännösten höllääminen tulee olemaan väliaikaista, eikä sääntöjen lievennys välttämättä auta kaikkien jäsenmaiden tilannetta. Siksi rinnalla tarvitaan yhteinen EU-rahoitusväline tai useita rahoitusvälineitä, von der Leyen sanoi.

Komissio kysyy jäsenmailta nyt, mitä ne haluavat valtiontukisääntelyltä.

Financial Timesin mukaan EU-maista Ranska on eniten valmis muokkaamaan uusiksi valtiontukien sääntöjä. Ranska haluaa eniten myös yhteistä EU-rahoitusta, jonka muotona olisi ”suvereniteettirahasto”.

Pienempien EU-maiden pelkona on, että ne jäävät jalkoihin, jos isot EU-maat alkavat syytää tukia omille yrityksilleen.

Komissio ja Ruotsin ministerit kävivät Kiirunassa läpi Ruotsin kauden painopisteitä, joista hyvin suuri osa liittyy Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Von der Leyen kertoi lyhyesti, mitä esityksiä komissiolta on tulossa lähiaikoina: luvassa on muun muassa esitys siitä, miten unionin sähkömarkkinoita uudistettaisiin.

Von der Leyenin mukaan EU tarvitsee pikaisesti lainsäädäntöä, joka auttaa vähentämään riippuvuutta joistakin kriittisistä raaka-aineista. Lisäksi tarvitaan lainsäädäntöä, joka helpottaa eri projektien luvitusta, von der Leyen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat