Matti Vanhasen Turkin-matka peruuntui yllättäen

Matti Vanhanen ei usko, että hänen Turkin-matkansa peruuntumisella olisi vaikutusta Suomen Nato-jäsenyyden etenemiseen.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen Vanhasen oli määrä matkustaa Turkkiin maanantai-iltana. Kuva on viime toukokuulta.

13.1. 20:28

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk) Turkin-matka on peruuntunut. Vanhasen oli määrä matkustaa Turkkiin maanantai-iltana yhdessä Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin kanssa.

Matkan peruuntumisesta kertoi ensimmäisenä Yle. Ylen mukaan Turkki peruutti Ruotsin puhemiehen kutsun sen jälkeen, kun Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania muistuttava nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle.

Ruotsin puhemies joutui perumaan matkansa ja samalla peruuntui lento, jolla Vanhasen oli määrä lentää.

”Meidän tarkoituksenamme oli lentää yhdessä maanantai-iltana Turkkiin niin, että tiistaina olisi voitu vierailla parlamentissa”, Vanhanen kertoo HS:lle.

Vanhasen mukaan Turkki ei perunut hänelle esitettyä kutsua, vaan matka peruuntui ”logististen haasteiden” vuoksi. Uutta lentoa ei ehditty järjestää nykyisillä aikatauluilla niin, että Vanhanen olisi ehtinyt tiistaiaamuksi paikan päälle.

Vanhasen vierailussa olisi ollut kyse Turkin ja Suomen välisestä parlamentaarisesta yhteistyöstä. Yle kertoi aiemmin, että Vanhasen ei ollut tarkoitus keskustella matkan aikana Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä Turkin edustajien kanssa.

Vanhanen tarkentaa HS:lle, että Nato-asioitakin olisi vierailulla todennäköisesti sivuttu.

”Toki olisimme siinä samalla keskustelleet Nato-jäsenhakemuksista ja prosessin etenemisestä parlamentissa. Emme kuitenkaan Norlénin kanssa ole neuvottelijoita Nato-prosessissa”, Vanhanen sanoo.

RUOTSIN ja Suomen Nato-hakemusprosessit ovat edelleen käynnissä. Nato-jäsenyys vaatii hyväksynnän kaikilta nykyisiltä Nato-mailta. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Ruotsin ja Suomen jäsenyyksiä.

Vanhasen mukaan Turkki ja Unkari tekevät ratifioinnit omilla aikatauluillaan.

”Sekä Turkki että Unkari tekevät ratifiointinsa omalla aikataulullaan, eivätkä nämä aikataulut ole meidän tiedossamme. Tämän matkan peruuntumisella en usko olevan näihin aikatauluihin vaikutusta.”

Vanhanen ei osaa toistaiseksi sanoa, ehtiikö Suomi järjestää uuden parlamentaarisen vierailun Turkkiin vielä tämän vaalikauden aikana. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuun alussa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat