Pääministeri Marin harmittelee saamelaiskäräjälain kaatumista – Kokoomuksen mielestä syy on hallituksen

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä.

Pääministeri Sanna Marin (sd), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ja perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Heikki Vestman (kok).

24.2. 15:02 | Päivitetty 24.2. 16:41

Hallituspuolueet Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp ovat pettyneitä saamelaiskäräjälain uudistuksen kaatumiseen perustuslakivaliokunnassa ja syyttävät siitä kokoomusta, keskustaa ja perussuomalaisia.

Kokoomus puolestaan vetoaa perustuslakivaliokunnan aikapulaan ja siihen, että hallitus itse antoi esityksensä lakiuudistuksesta liian myöhään.

Perustuslakivaliokunnan yksimielisen pöytäkirjakannanoton mukaan esityksen asiamukainen käsittely olisi edellyttänyt ”olennaisesti pidempää ajanjaksoa”. Saman totesi myös perjantaina eduskunnassa valiokunnan puheenjohtaja, Sdp:n Johanna Ojala-Niemelä.

”Asian käsittelyä hankaloitti paitsi se, että se annettiin näin vaalikauden lopussa, myös se, että asia annettiin riitaisena”, Ojala-Niemelä sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) päätti poikkeuksellisesti tuoda hallituksen esityksen saamelaiskäräjälaista eduskuntaan siitä huolimatta, että hallituspuolue keskusta vastusti sitä.

Perjantaina pääministeri Marin kirjoitti päätöksen jälkeen viestipalvelu Twitterissä, että lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä.

”Hallitus antoi lain eduskuntaan määräaikaan mennessä. Lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä”, Marin kirjoitti.

Samoilla linjoilla oli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), jonka mukaan kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset estivät asian etenemisen eduskuntaan. Hänen mielestään perustuslakivaliokunnan päätös jättää mietintö antamatta on ”ennenkuulumaton”.

Vielä tiukammalla linjalla oli vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo.

”Kyse oli pohjimmiltaan poliittisen tahdon puutteesta. Ajan loppuminen oli tekosyy, sitä olisi ollut vielä viikkoja”, hän kommentoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä ”demokratian ei kuulu toimia näin”.

Kokoomuksen kansanedustajat puolestaan toteavat valiokunnan puheenjohtajan Ojala-Niemelän tavoin, että aikapula eduskunnassa oli viivästymisen todellinen syy.

”On eritoten pääministeri Marinin epäonnistuminen, että hallitus toi saamelaiskäräjälain eduskuntaan riitaisena ja niin myöhään, ettei perustuslakivaliokunnalla ollut aikataulun vuoksi edellytyksiä saada mietintöä valmiiksi”, kirjoittaa perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Heikki Vestman (kok) Twitterissä.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on kommentoinut asiaa viestipalvelu Twitterissä.

”Pääministerin (sd) mielestä kyse jonkun muun politikoinnista. Perustuslakivaliokunnan pj:n (sd) mukaan lain käsittely jäi kesken ennen kaikkea liian myöhään annetun hallituksen esityksen takia. Toinen heistä tuntenee perusoikeudellisen tilanteen paremmin”, Mykkänen kirjoittaa.

PerustuslakivaliokuNnassa äänestettiin perjantaina siitä, onko sillä aikaa muodostaa saamelaiskäräjälaista mietintöä ennen kello yhtä iltapäivällä.

Äänestys asiasta päättyi 9–7 sen hyväksi, että mietintöä ei voida ennen takarajaa antaa. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kansanedustajat olivat valiokunnassa tällä kannalla.

Äänestyksen jälkeen valiokunta totesi kuitenkin yksimielisesti, että ”asianmukaisen käsittelyn valiokunnassa edellyttävän edelleen valtiopäivillä vielä käytettävissä olevaa aikaa olennaisesti pidempää ajanjaksoa”.

Kokouksen päätyttyä valtaosa perustuslakivaliokunnan jäsenistä poistui kommentoimatta kokouksen lopputulosta.

Oikaisu 24.2. kello 16.41: Jutussa aiemmin olleessa Sanna Marinin kuvassa oli virheellisesti viitattu perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemiseen ja kuvaajan nimi oli väärin. Todellisuudessa kuvassa Marin oli eduskunnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat